Kupusijada u Zaselju kod Požege

Izvor: RTS, 23.Avg.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupusijada u Zaselju kod Požege

Kupusijada u Zaselju kod Požege svake godine privlači sve veći broj takmičara i posetilaca iz Zapadne Srbije. Gastronomija nije i jedini razlog za veliku posetu, tome doprinosi i Štraparijada, nadmetanje konja u prevlačenju debla.
Živopisan pejzaž Zaselja zadimili su brojni takmičari u kuvanju kupusa. Trideset pet ekipa dobro se rasplakalo dok su pripremali čuveni specijalitet u zlakuškom loncu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Znači bez suza dobrog kupusa nema", kaže jedan posetilac.
Prošlogodišnji pobednik mrčajevske Kupusijade, kaže da je zaseljska ipak bolja i masovnija, jer nije opterećena komercijalizacijom i profesionalizmom.
"Jedino može Pasuljijada u Kraljevu da se poredi sa ovim. Verujte, najmasovnije takmičenje koje sam video u zadnjih sedam, osam godina", kaže Dragan Milutinović, takmičar iz Čačka.
Kupus se krčkao u velikim, ali i najmanjim loncima. Količina nije presudna, a bitni su i prateći sadržaji.
"Znači taman dok žiri proba, lonac će otići. A za nas smo spremili za doručak hajdučki ćevap, za ručak pečeno jagnje, i salata naravno. A kupus ostane, ostane, naravno", kaže Dragoljub Kovačević, takmičar iz Požege.
Dok se mnoga sela gase, Zaselje ipak ima budućnost. Mladi su inicirali manifestaciju, koju je selo složno prihvatilo i uspešno realizuje već tri godine.
"Ima omladine dosta, ostali su tu da žive i rade. Geografsko područje imamo jedno lepo, bar mi mislimo. I ovo selo ide uzlaznom putanjom", kaže Miroslav Dimitrijević, predsednik Mesne zajednice Zaselje.
Tome doprinose malinjaci, kupinjaci i poljoprivreda uopšte. Za obradu zemlje zaseljci koriste mehanizaciju, a konje za odmeravanje snaga na jednoj od najmasovnijih Štaparijada u Srbiji.   
"Retko ko, ko je ovde došao na tamičenje da nešto radi. Vrlo mali broj radi sa konjima i ima neki prihod. Ovo su sve ljubitelji", kaže Zoran Radovanović, organizator "Štraparijade" u Zaselju.
Nije bitna pobeda po svaku cenu, saglasni su takmičari Kupusijade i Štraparijade u Zaselju. Pobednicima su ipak pripali pehari, a posetiocima dobar razlog za reprizu i naredne godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.