Kupovina u poslednji čas

Izvor: RTS, 30.Dec.2009, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupovina u poslednji čas

Uoči Nove godine, gužve u prodavnicama. Građani i dalje žive na odloženo i najčešće plaćaju čekovima i karticama. Kao po pravilu, sve se ostavlja za poslednji čas, pa trgovci najveće gužve očekuju u naredna dva dana.

Za sve troškove koje prosečna porodica u Srbiji ima uoči Nove godine, prosečna plata od oko 32.000 dinara verovatno neće biti dovoljna. Ipak, deluje da ekonomske krize kao da nema.

Čeka se u saobraćaju, čeka se na slobodna kolica, čeka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se na kasama. Posečan račun veći je od 4.000 dinara.

I pored besparice, radnje su pune ljudi. Trgovci kažu da je ukupna prodaja veća 50 odsto.

"Porast prodaje mesa i mesnih prerađevina pred Novu godinu iznosi preko 20 odsto, zato što potrošači Novu godinu dočekuju sa porodicom i prijateljima. Beležimo i porast prodaje vina, bezalkoholnih pića, jelki i novogodišnjih ukrasa", rekao je Radivoj Golijanin iz "Merkatora".

Pred praznike, "Delta Siti" dnevno poseti oko 45.000 ljudi, 15 odsto više nego u prethodnom periodu.

"Žene kupiju češće, ali troše manje novca po pojedinačnoj kupovini od muškaraca. Prevashodno su opredeljene za kozmetiku, odeću, dekorativne sadržaje za kuću. Muškarci prevashodno kupuju tehniku, gedžete i malo i kozmetiku", kaže Vidra Vučević iz "Delta sitija".

I najmlađi moraju da dobiju poneki poklon. Najviše se kupuju lutke "Ben Ten" i "Jagodica Bobica", kao i društvene igre. Cene paketića su između 3.000 i 6.000 dinara. Plastične jelke koštaju od 1.500 do 12.000 dinara.

Udruženja potrošača Novu godinu dočekuju sa blagim optimizmom.

"Očekujemo blago povećanje standarda potrošača, sa aspekta slobodne tržišne ekonomije. I naravno očekujemo stabilizaciju privrede", rekao je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović.

Bilo kako bilo, sreća nije direktno povezana sa debljinom novčanika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gužve u prodavnicama, kupovina u poslednji čas

Izvor: Blic, 30.Dec.2009

Uoči Nove godine, gužve u prodavnicama. Građani i dalje žive na odloženo i najčešće plaćaju čekovima i karticama. Kao po pravilu, sve se ostavlja za poslednji čas, pa trgovci najveće gužve očekuju u naredna dva dana, javlja RTS...Za sve troškove koje prosečna porodica u Srbiji ima uoči...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.