Kupovina domaćih proizvoda u BiH

Izvor: Southeast European Times, 03.Feb.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupovina domaćih proizvoda u BiH

Cilj novog zakona je da se osigura da domaći proizvodi budu dobro zastupljeni u prodavnicama.

03/02/2011

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 3.2.2011.

Većina prehrambenih proizvoda na rafovima prodavnica u Bosni i Hercegovini dolazi iz zemalja kao što su Hrvatska, Srbija i Slovenija, pa čak i iz tako dalekih zemalja poput Kine. U međuvremenu, domaći proizvodi zaostaju. Sarajevska nevladina organizacija Udruženje Kupujmo i koristimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << domaće pokušava da promeni to.

U saradnji sa domaćim prehrambenim kompanijama, ona je podnela nekoliko žalbi ministarstvu trgovine Federacije BiH, pozivajući na promenu politike.

„Zbog nedovoljnih propisa, veliki tržni centri generalno su diskriminisali domaće proizvođače nametanjem maloprodajnih ugovora, kojima se od njih traži da plaćaju u proseku 10.000 evra samo da bi sklopili dogovor o plasmanu svojih proizvoda na rafovima“, kaže Admir Kapo, predsednik te sarajevske nevladine organizacije.

„Ako žele bolju izloženost svojih proizvoda, plaćaju dodatno, a onda im naplaćuju rabat, koji se traži za davanje besplatne robe u sklopu promocije njihovih proizvoda“, rekao je on.

Sada se čini da insistiranje na reformama donosi rezultate. U julu 2010. Ministarstvo trgovine Federacije BiH (FBiH) usvojilo je Zakon o unutrašnjoj trgovini, u pokušaju da uredi prodaju domaćih proizvoda.

„Ovaj zakon je prvi pokušaj uvođenja nekih pravila u neregulisani maloprodajni sektor, a mi svakako očekujemo dodatne propise u budućnosti", kaže Đula Đukić, pomoćnik ministra za unutrašnju trgovinu.

Prema novim propisima, rekao je on, sve prodavnice sa 1.000 kvadratnih metara prostora ili više u FBiH moraju da podnesu ministarstvu pisanu izjavu u kojoj potvrđuju da imaju najmanje 50 odsto lokalnih proizvoda.

Izuzeci će biti napravljeni za robu koja se ne proizvodi u velikoj meri kod kuće, kao što su žvakaće gume.

„Međutim, kada su, na primer, u pitanju vina, kojih proizvodimo puno i dobrog kvaliteta, moraće da budu opsrkbljeni sa najmanje 50 odsto domaćih vrsta vina“, kaže Đukić.

Tržišni inspektori biće ovlašćeni da uvode sankcije prodavnicama koje se ne pridržavaju toga, mada će prvo izdati upozorenje i podstaći na pridržavanje propisa, pre nego što pribegnu striktnijim merama.

„Nadamo se da ćemo predstaviti više domaćih proizvoda domaćim potrošačima nego ranije i usaditi naviku da se traže domaći proizvodi u radnjama“, rekao je Đukić.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.