Izvor: Glas javnosti, 19.Jun.2009, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupcu slobodne ruke za gradnju

BEOGRAD - Novi vlasnik „Beogradskog sajma“ moraće da zadrži postojeći izgled i namenu Hale 1 u kojoj neće moći da vrši bilo kakve radove kojima bi se ugrozio integritet prostora, pošto je ovaj objekat proglašen za spomenik kulture, ali će zato moći da gradi komercijalne ili bilo kakve druge sadržaje na mestu ostalih hala. To proizilazi iz odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kojom je država zapravo izašla u susret investitorima, budući da je originalno planirano >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da ceo kompleks sajma bude zaštićen.

Kako objašnjavaju u beogradskom Zavodu za zaštitu spomenika, prvo je u januaru doneta odluka o utvrđivanju čitavog kompleksa kao spomenika kulture, da bi samo desetak dana kasnije to bilo promenjeno, budući da je država smatrala da nijedan investitor ne bi pristao da praktično konzervira čitav „Beogradski sajam“ u stanju u kakvom je danas, odnosno da ga dovede u stanje iz pedesetih godina, bez mogućnosti da podigne moderne objekte.

Na ovaj način, budući kupac je dobio daleko šira ovlašćenja, ali u Zavodu očekuju da budu konsultovani za svaku intervenciju. Što se tiče same Hale 1, merama zaštite je predviđeno da investitor mora da očuva njen postojeći izgled i da ne sme da sprovodi nikakve intervencije kojima bi narušio njen integritet i način korišćenja. Dozvoljeno je samo uvođenje komplementarnih, pratećih sadržaja u postojeći objekat, uz unapređenje sajamske funkcije kao primarne, kao i opremanje Hale 1 najsavremenijim instalacijama i komunikacionim sistemima.

Budući da nisu postavljene nikakve mere zaštite za ostale objekte, budućem kupcu će na raspolaganju biti hektari „brisanog prostora“ na kojem će moći da gradi praktično bilo kakve objekte, sve dok je to u skladu sa urbanističkim uslovima za taj prostor.

Lorenco Kanjoni, predsednik Upravnog odbora „Riminija“, italijanske kompanije koja je jedina dostavila ponudu za Sajam, koja će danas biti otvorena, juče je izjavio da namerava da tu napravi moderan izložbeni centar evropskog značaja i da investira daleko duže od 10 godina, koliko je predviđeno zakonom.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.