Kup tolerancije

Izvor: RTS, 15.Maj.2014, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kup tolerancije

U selu Sakule u opštini Opovo održan je 6. Kup tolerancije, takmičenje u ribolovu za osobe sa invaliditetom. Organizator je Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Opova, a takmičari su došli iz cele Srbije i iz Makedonije.

U opštini Opovo se održava jedno od najvećih ribolovačkih takmičenja za osobe sa invaliditetom. U Sakule je došlo 25 udruženja iz cele Srbije, i gosti iz Makedonije. Pecalo se na veštačkom jezeru, u predivnom prirodnom ambijentu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ja sam iz Svilajnca, ovde sam po četvrti put. Danas nemam baš mnogo sreće u pecanju, jer duva vetar i riba slabo "radi", ali je uvek lepo boraviti i uživati u prirodi, družiti se", kaže jedna učesnica.

"Ovo je kao antistres program. Pecaš i samo na pozitivne stvari misliš. Nijedna tableta koju ti lekar prepiše ne može da ima ovakvo dejstvo", kaže Duško Savić iz Smedereva.

Osobama sa invaliditetom mnogo znači druženje sa kolegama, ali i rušenje barijera, bilo da su one u prostoru, ili da su vezane za njihov položaj u društvu.

"Mnogo nam znači ovo takmičenje, jer smo mi zbog kolica pretežno vezani za zatvoren prostor. A ovde možemo da uživamo, imamo dobro napravljen pristup", kaže Milutin Dimitrijević iz Kragujevca.

"Bitno je to što ovde rušimo arhitektonske barijere, ali učešće na ovom turniru je dobro i za naš psihički razvoj", kaže organizator iz Opova, Laza Sava.

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara uvek je imalo podršku opštinske uprave u Opovu.

"Ovo takmičenje polako postaje tradicionalno. Uvek smo podržavali i njega i sve ostale akcije koje pomažu afirmaciji invalida, i uošte svih grupa ljudi", kaže predsednik opštine Opovo Milorad Soldatović.

Od velikog značaja za učesnike Kupa tolerancije bilo je i to što su ih posetili i pružili im podršku i glumci koji u barandi snimaju seriju "Montevideo, vidimo se", koja se emituje na RTS-u.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.