Kum nije dugme prestaje da važi u Čačku; Zašto Čačani menjaju imena? VIDEO

Izvor: B92, 09.Mar.2021, 00:16

"Kum nije dugme" prestaje da važi u Čačku; Zašto Čačani menjaju imena? VIDEO

Čačak -- U poslednjih pet godina u Čačku je podneto 517 zahteva za promenu identiteta, a od tog broja čak 138 osoba je muškog pola.

"U poslednje vreme susrećemo se sa odlivom mladih ljudi. Mnogi od njih odlučuju se da promene lično ime u ime koje je uobičajeno za državu u kojoj planiraju da žive smatrajući da će im to olakšati integraciju u novo društvo", ističe šef službe GU Čačak Goran Čolanić.

Takođe, on dodaje da ima i onih koji nisu zadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imenom koje im je dato od strane roditelja ili kumova, pa žele da iskoriste zakonsko pravo i promene ga.

Zakonski postupak nije komplikovan, a ni skup jer košta svega 800 dinara takse.

Ipak, u ovoj sredini mešanje u kumovski posao ne nailazi na odobravanje.

"Je li to nešto korisno za državu, za Čačak? Kod mene u selu je običaj da te pitaju ko ti je bio deda, baba i kakva ti je familija", kaže jedan od meštana.

U Čačku će definitivno ostati upamćena jedna žena koja je svoje ime Sida promenila kada se pojavio AIDS - i to je donekle opravdano.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.