Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2016, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturom sjećanja do trajnog mira

BANJALUKA - Fotografije spomenika posljednjeg rata u BiH od 1991. do 1995. godine čine okosnicu izložbe "Rat sjećanja" koja se nakon Sarajeva i Mostara može pogledati i u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić" u Banjaluci.

Spomenici u tom smislu nisu samo mjesta sjećanja poput materijalnih objekata, instalacija i skulptura, već i spomen-ploče, spomen-sobe, spomen-crkve, groblja i mezarja, spomen-česme i građevine koje su tokom rata služile kao logori.

Izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koju prati i publikacija dio je projekta "Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991. godine)", a nastala je s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, u duhu ukupne misije Centra za nenasilnu akciju koja podrazumijeva promociju kulture nenasilja.

"Projekat je nastao iz osjećaja obaveze da se reaguje i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktuelne kulture sjećanja uz namjeru da se predlože načini kreiranja klime za konstruktivan javni dijalog", poručeno je na otvaranju ove postavke u utorak naveče.

Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih posljednjih 25 godina dio je trajnog doprinosa na putu ka podizanju svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja.

Svaki spomenik prati njegova identifikacijska kartica, u kojoj je označeno kome je, kad i gdje podignut, odnosno nije podignut, što je slučaj s neobilježenim mjestima stradanja.

Predstavnici Centra za nenasilnu akciju u Banjaluci su poručili da je proces prikupljanja službenih podataka bio zahtjevan jer je komunikacija s relevantnim institucijama i lokalnim vlastima pokazala da je nadležnost nad ovim procesom najčešće nejasna te da o podignutim spomenicima ne postoje sistematično prikupljeni podaci.

Postavka, koja je rezultat istraživanja, prvog takve vrste u BiH, obuhvata 50 fotografija velikog formata.

Autori fotografija su Nenad Vukosavljević i Nedžad Horozović, fotografi, mirovni aktivisti i članovi istraživačkog tima CNA.

Vjerujući da u našem sjećanju sigurno postoji mjesto za pomirenje te da proces trajnog mira ovisi o adekvatnom odnosu prema kulturi sjećanja, Centar za nenasilnu akciju od oktobra do decembra u BiH realizuje četiri izložbene postavke fotografija "Rat sjećanja". Posjetioci će postavku u Banjaluci moći pogledati do 4. decembra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.