Kulturološki nesporazum

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturološki nesporazum

Porodici Nastić, koja živi u Kaliforniji, američka Agencija za staranje o deci oduzela je kćerku i sina, jer je ustanovljeno da su u računaru držali fotografije nage dece. Reč je o kulturološkom nesporazumu, kaže psiholog Žarko Trebješanin.

Američka agencija za staranje o deci oduzela je kćerku i sina porodici Nastić, koja živi u Kaliforniji, pošto je tokom popravke službenog kompjutera otkriveno da u njemu čuvaju fotografije svoje dece bez odeće.

Vuk >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nastić, koji se oglasio putem Skajpa, kaže da već šest meseci imaju u rukama presudu koja ih oslobađa krivice, ali da nisu uspeli da povrate starateljstvo nad decom.

Nastići kažu da će na ročištu pokušati da izdejstvuju da se deca vrate u Srbiju. U postupku im pomaže i konzulat u Sjedinjenim Državama.

"U ovom slučaju se radi o deci. Oni su decu totalno uništili. Damjan je potpuno depresivan, oni ne znaju gde se nalaze. Znam da ne treba da pričam o slučaju, ali deca ne znaju zašto ih kažnjavaju", rekao je Vuk Nastić.

Nastić je dodao da njegov sin ima osećaj griže savesti, zato što je on slikao većinu fotografija.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, psiholog Žarko Trebješanin rekao je da je slučaj porodice Nastić primer kulturološkog nesporazuma. Prema njegovim rečima, deca žele da se vrate roditeljima i ona im ništa ne zameraju.

Trebješanin kaže da u Americi strogo gledaju na to da li se drže fotografije nage dece, dok je u Srbiji to uobičajena stvar i svaka kuća poseduje takve fotografije.

Psiholog objašnjava da su fotografije dece bile privatna stvar porodice Nastić i da ih oni nisu dalje širili.

"Naši građani trebalo bi da se upoznaju sa običajima i zakonima zemlje u kojoj borave. Na primer, vrhunac gostoprimstva u nekim afričkim zemljama jeste da domaćin stavi gostu parče hrane u usta, što nije običaj na našim prostorima", rekao je Trebješanin.

Trebalo bi da se Vuk i Verica Nastić danas ponovo nađu pred sudom u Kaliforniji. Trebješanin očekuje da će se nesporazum pozitivno završiti po decu i da će ona biti vraćena svojim roditeljima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.