Kultura nije trošak, već ulaganje

Izvor: Danas, 13.Nov.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura nije trošak, već ulaganje

Otvaranje međunarodne izložbe "Albreht Direr i njegovi savremenici. Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I", u organizaciji "Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje" i "Galerije Matice srpske", koja će trajati do 9. januara sledeće godine, najavljeno je za večeras u 20 sati. Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je izložbu kao važan kulturni događaj, što bi moglo biti praktikovano i ubuduće.

- Posle izložbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Beogradu, koja je bila izuzetno posećena, ona se premešta u prostor "Galerije Matice srpske", što je opet priča o decentralizaciji kulture, jer Beograd jeste prestonica okrenuta ka dva miliona stanovnika i južnoj Srbiji, a Novi Sad je više usmeren ka ljudima iz Vojvodine i publici koja bi došla i iz susednih zemalja. Kako se danas može premestiti izložba, tako može i predstava i muzika. S druge strane, ovako veliki događaji kao što je Direrova izložba jeftiniji su kad se sredstva rasporede na nekoliko budžeta, a u korist kulture. U skladu sa tim, "Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje" nastavlja sa svojim aktivnostima i sledeće godine, gde su u toku dogovori za velike događaje, jer time želimo da pokažemo da ovakva kultura nije trošak, već ulaganje - naveo je Grujić.

Upravnica "Galerije Matice srpske" Tijana Palkovljević Bugarski napomenula je da je "Galerija" prihvatila postavku izložbe na poziv "Muzeja grada Beograda", i da je ovo prvi put da se ovakva saradnja realizuje. Osnovni koncept izložbe su grafike Direra i njegovih savremenika, ali, osim izložbe, organizovana su i brojna predavanja o ovim umetnicima renesansnog doba, koja su korisna ne samo za učenike osnovnih i srednjih škola u Vojvodini već i za studente "Akademije umetnosti".

Viša kustoskinja "Galerije" Snežana Mišić naglasila je da će, zahvaljujući saradnji tri muzejske ustanove - "Istočnoslovačkog muzeja" iz Košica, "Muzeja grada Beograda" i "Galerije Matice srpske", domaća javnost, prvenstveno Novosađani i Vojvođani, imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbriljantnijih stvaralaca renesanse - nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike - Hajnrih Aldegrefer, Albreht Aldorfer, Luka Kranah Stariji, Markantonio Raimondi i drugi.

Dve celine izložbe

Izložbu "Albreht Direr i njegovi savremenici. Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I" čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prvu celinu predvodi grupa od 20 dela Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo, "Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I", ilustruje 44 listova čuvene kompozicije nastale po nalogu samog cara, koji je želeo da očuva slavu carskog doma Habzburgovaca.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.