Izvor: Politika, 29.Nov.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura kao lovački pas

Sve zemlje regiona imaju problem sa krutim zakonima u kulturi, isti takav je odnos prema nasleđu i savremenoj umetnosti, a novac hronično nedostaje institucijama kulture, kao i nezavisnoj sceni, zaključci su regionalne konferencije „Balkanske kulturne politike – šta da se radi”, koja je juče održana u Domu omladine kao završni događaj trogodišnjeg projekta „Balkanska inicijativa za kulturnu saradnju, razmenu i razvoj”.

U projektu su učestvovali predstavnici iz Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << BiH, Makedonije  i Albanije. Projekat realizuje Balkanska istraživačka regionalna mreža – BIRN i portal za kulturu jugoistočne Evrope Seecult, uz podršku Švajcarskog programa za kulturu na zapadnom Balkanu.

Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra, rekao je da se za kulturu kod njih izdvaja 0, 8 odsto, da se svakoj ustanovi da pomalo novca, a one koje same obezbede donatore, maltene se brišu sa spiska koje finansira država.

Lufti Derviši, predavač na predmetu Novinarstvo Univerziteta u Tirani, istakao je da samo dve njihove dnevne novine (od 26) imaju kulturnu rubriku, da vlada samocenzura, a cvetaju onlajn informacije, društvene mreže i blogovi. Ulogu medija on vidi kao psa koji laje na onoga koji ga hrani, često je to lovački pas, mada sve više postaje domaća životinja, umesto da grize i lobira za kulturu.

Dimitrije Vujadinović iz Balkanske kulturne fondacije smatra da Ministarstvo kulture mora da napravi analizu koliko nam novca treba za kulturu, a ne da se miri sa 0,62 odsto, koliko dobija, te da mora da se više poveže sa Ministarstvom finansija.

Robert Alagjozovski, ekspert za kulturnu politiku iz Skoplja, kaže da je Makedonija donela strategiju za razvoj kulture 2012–2017, da sada ima dovoljno novca za kulturu (2,5 odsto), a da se u projektu „Skoplje 2014” sredstva izdvajaju za skupe nacionalne spomenike kojima se podstiče nacionalni identitet.

Nebojša Ilijevski (Nukleus TV) iz Skoplja smatra da kulturnjacima nedostaje preduzimački duh. Vlada podela „mi kulturnjaci” i „ostali svet”. Naši političari su prepoznali da kroz kulturu mogu da se obrate gomili i zato daju dovoljno za kulturu, kaže.

Amila Ramović govorila je o zanimljivom konceptu, navodeći da je Muzej savremene umetnosti iz Sarajeva pozvao direktore muzeja iz sveta da animiraju umetnike čija će dela biti izložena u Sarajevu, čime oni postaju jedni od osnivača kolekcije ovog muzeja.

Jelena Knežević iz Bitef teatra podseća da je Bitef festival, zbog smanjenog budžeta, upućen na sponzorstva, ali dodaje da o tome kome će firme da doniraju novac opet odlučuju stranke...

Marija Đorđević, urednica Kulturne rubrike našeg lista, naglasila je da je „Politika” među malobrojnim dnevnim novinama u Srbiji, koje posvećuju značajan prostor kulturi, a koji nije podlegao tabloidizaciji. Ona se osvrnula na protekle primere smena u kulturi i u vezi sa tim naglasila da zakon o kulturi mora da bude poštovan. Jasmin Duraković iz Sarajeva smatra da je ključno kulturu izvaditi iz geta i napraviti zdrav kompromis sa medijima koji su, dodaje, takođe u propadanju.

M. S.

-----------------------------------------------------------

Nagrada za Gordanu Popović

Prvu nagradu „Culture watć” za istraživačko novinarstvo, Balkanska inicijative za kulturnu saradnju, razmenu i razvoj dodelila je Valentini Milenković (Novine Vranjske), druga nagrada pripala je našoj novinarki Gordani Popović (Politika, tekst „Srbija i Evropska unija: kultura i kandidatura”, objavljen u Kulturnom dodatku), treća nagrada: Vulnet Krasnići (Koha ditore), i četvrta: Irfan Hosić (Dani).

objavljeno: 29.11.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Prva nagrada Culture Watch odlazi u Vranje

Izvor: SEEcult.org, 29.Nov.2012

Novoustanovljena nagrada “Culture Watch” za analitičko i istraživačko izveštavanje o problemima kulture na Balkanu dodeljena je prvi put 28. novembra u Beogradu, a dobitnica je novinarka Valentina Milenković iz Vranja. Nagradu “Culture Watch” ustanovili su Balkanska regionalna istraživačka...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.