Kultura i sport: Izložba radova kosovskih umetnika u Briselu

Izvor: Southeast European Times, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i sport: Izložba radova kosovskih umetnika u Briselu

Brisel je domaćin zajedničke izložbe kosovskih umetnika. Takođe u vestima iz sporta i kulture: turska trkačica osvojila zlatnu medalju na Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani, a rumunski violinista pobedio na međunarodnom takmičenju.

11/03/2009

Umetnici sa Kosova otvorili su 4. marta u Briselu zajedničku izložbu vizuelne umetnosti. Ministar za kulturu, omladinu i sport Valton Bećiri izjavio je da izložba pokazuje rešenost umetnika da komuniciraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sa Belgijom i drugim evropskim zemljama kroz kulturno izražavanje. Tronedeljna izložba održava se u muzeju opštinske zgrade Šaerbeka.

***

Turska trkačica na duge staze Alemitu Bekele Degfa postala je u nedelju (8. mart) evropska prvakinja u trci na 3.000 metara za žene na Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani koje je održano u Torinu, u Italiji. Ona je takođe oborila nacionalni rekord Turske ostvarivši vreme 8:46.50.

***

Turska je od ponedeljka (9. mart) do nedelje domaćin utakmica Grupe 3 Svetskog hokejaškog prvenstva za igrače do 18 godina. Turska reprezentacija takmičiće se na turniru sa reprezentacijama Irske, Islanda i Bugarske.

***

Rumunski violinista Titus Flueras osvojio je međunarodno takmičenje za stvaranje simfonijskog orkestra koje organizavao YouTube, izvestio je 3. marta Hotnjuz. Orkestar sa 80 muzičara izvešće koncert, koji takođe organizuje YouTube, u Karnegi Holu u Njujorku 15. aprila.

***

Helenska fondacija za kulturu otvorila je novu kancelariju u Tirani 4. marta. Kancelarija je povodom otvaranja organizovala dvodnevnu manifestaciju posvećenu grčkim pesnicima. Fondacija već ima svoje kancelarije u Beogradu, Bukureštu, Sofiji i Trstu.

***

Bugarski strelac Javor Hristov osvojio je nedelju (8. mart) zlatnu medalju na FITA Svetskom prvenstvu u dvorani koje je održano Ržesovu, u Poljskoj. Hristov je pobedio Poljaka Rafala Dobrovolskog.

***

Legendarna irska rok grupa U2 saopštila je u ponedeljak (9. mart) da će ovog leta održati koncert u Zagrebu. Prema zvaničnoj internet strani grupe, koncert će biti održan 10. avgusta na stadionu Maksimir. Prodaja ulaznica počinje 27. marta.

***

Austrijski pisac Peter Handke, poznat po svojim prosrpkim stavovima u pogledu sukoba u bivšoj Jugoslaviji objavio je novu knjigu pod naslovom Ptice kukavice iz Velike Hoče posvećenu Srbima na Kosovu. Knjiga opisuje život u srpskoj enklavi na nezavisnom Kosovu. Handke, 65, posetio je grad Velika Hoča u maju 2008. godine.

(Razni izvori – 04/03/09-11/03/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.