Kultura i sport: Hrvatska pobedila Poljsku na Evropskom prvenstvu 2008

Izvor: Southeast European Times, 18.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i sport: Hrvatska pobedila Poljsku na Evropskom prvenstvu 2008

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva 2008. Takođe u vestima ove nedelje: Priština će prvi put učestvovati u Danu muzike, a Banja Luka bila domaćin svog drugog međunarodnog festivala kratkog filma.

18/06/2008

Fudbalska reprezentacija Hrvatske trijumfovala je u Grupi B na Evropskom prvenstvu 2008, porazivši u ponedeljak (16. juna) Poljsku 1-0, nakon što je prethodno pobedila Austriju i Nemačku. Hrvatski tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << otputovaće u Beč na četvrtfinalni meč protiv Turske, koja se plasirala dalje pobedivši Češku Republiku 3-2. Rumunija je u utorak izgubila od Holandije. Grčka je ispala iz daljeg takmičenja posle poraza od Rusije.

***

Priština će biti jedan od 100 gradova širom sveta koji proslavlja Dan muzike, koji prvi put na Kosovu organizuju opštinske vlasti, u saradnji sa ambasadom Francuske. Muzičari će u subotu (21. juna) izvoditi nekoliko muzičkih žanrova na različitim lokacijama u Prištini, uključujući klasiku, dečiju muziku i alternativnu muziku. Orkestar KFOR-a učestvovaće u paradi.

***

Drugi međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil" počeo je u četvrtak (12. juna) u Banja Luci, u Bosni i Hercegovini. Na četvorodnevnom festivalu prikazano je 50 filmova sa četiri kontinenta, a održan je i specijalni program posvećen poljskoj kinematografiji, u okviru kojeg su pored ostalih prikazani filmovi režisera Romana Polanskog i Krištofa Kišlovskog.

***

Fond Evropske komisije izdvojiće 3 miliona evra za obnovu urbanih albanskih centara sa istorijskim i kulturnim nasleđem. Dvanaest gradova podnelo je zahteve da bude deo projekta "Održivi i integrisani razvoj istorijskog i kulturnog nasleđa Albanije", ali samo će četiri grada dobiti sredstva.

***

Bugarski animator Milen Vitanov osvojio je specijalnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu animiranog filma koji je održan u Francuskoj od 8. juna do petka (13. juna). Vitanov je osvojio nagradu za svoj film "Moj srećan kraj". Filmovi "Ona koja meri" Veljka Popovića i "Morana" Simona Bogojevića Narata, obojice iz Hrvatske, takođe su dobili nagrade.

***

Crnogorski grad Kotor je u subotu (14. juna) i nedelju bio domaćin sedmog Mediteranskog festivala filmova o podvodnom svetu, Sab-Akva Festa. Na festivalu je prikazano 14 filmova iz 12 evropskih zemalja. Film "Jedan za sve" španskog režisera Leandra Blanka osvojio je glavnu nagradu.

(Razni izvori – 11/06/08-18/06/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.