Kultura i sport: Dvostruko srebro za hrvatskog skijaša Kostelića

Izvor: Southeast European Times, 03.Mar.2010, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i sport: Dvostruko srebro za hrvatskog skijaša Kostelića

Ivica Kostelić osvojio je drugu srebrnu medalju na Zimskoj olimpijadi. Takođe u vestima iz kulture: Albanija se pridružila svetu u obeležavanju 200. godišnjice rođenja poljskog kompozitora Šopena, a kosovski Dokufest uvršten među najboljih 25 festivala na svetu.

03/03/2010

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić, 30, osvojio je srebrnu medalju u slalomu za muškarce na Zimskoj olimpijadi u Vankuveru. Italijan Đulijano Racoli pretekao ga je za samo 0,17 sekundi >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i osvojio zlatnu medalju. Kostelić je osvojio prvu srebrnu medalju u super kombinaciji 21. februara.

***

Albanija se u ponedeljak (1. marta) pridružila svetu u proslavi 200. godišnjice rođenja kompozitora Frederika Šopena. U sklopu proslave, gradonačelnik Tirane Edi Rama otvorio je trg u blizini Umetničke akademije nazvan po tom poznatom kompozitoru, koji je rođen u Varšavi 1. marta 1810. godine.

***

Američki kritičar Ej-Džej Šnak uvrstio je u četvrtak (25. februar) kosovski festival dokumentarnog i kratkog filma Dokufest među najboljih 25 festivala na svetu. Dokufest je pohvaljen zbog kvaliteta, raznovrsnosti projekcija i živopisnog grada domaćina, Prizrena, na jugu Kosova.

***

Srpska teniska zvezda Novak Đoković odbranio je titulu na teniskom turniru u Dubaiju, kada je u nedelju (28. februar) u finalu pobedio Rusa Mihaila Južnog 7-5, 5-7, 6-3, osvojivši tako 17. turnir u svojoj karijeri. Đoković je u polufinalu pobedio Markosa Bagdatisa sa Kipra.

***

U Istanbulu se od ponedeljka (1. marta) do 11. marta održava 6. Festival kratkog filma Akbank. Na festivalu će biti prikazano 98 filmova iz 24 zemlje, a uključivaće i razne panel diskusije i radionice.

***

Srpski ministar kulture Nebojša Bradić i njegov slovački kolega Marek Madarić potpisali su program saradnje između svojih ministarstava do 2013. godine. Sporazumom, koji je potpisan u petak (26. februar), predviđena je razmena informacija, iskustava i umetnika između dve zemlje, uz istovremenu promociju dve kulture.

***

Basista Aleksandar Stefanoski postao je prvi Makedonac koji je nastupio u milanskoj Skali. On je krajem februara nastupio u operi "Iz kuće mrtvih", češkog kompozitora Leosa Janačeka.

***

Sofija će biti domaćin 14. Međunarodnog sofijskog filmskog festivala od petka (5. marta) do 25. marta. U sklopu festivala biće prikazano 100 igranih filmova, 20 dokumentarnih filmova i 50 kratkih filmova. Festival će prvi put, pored svojih tradicionalnih projekcija u Sofiji, Burgasu i Plovdivu, posetiti više od deset drugih gradova, uključujući Blagoevgrad, Staru Zagoru i Sliven.

(Razni izvori -- 24/02/10-03/03/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.