Kultura ćirilice

Izvor: RTS, 10.Jun.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura ćirilice

U šabačkoj biblioteci otvorena je izložba radova učenika Škole za umetničke zanate pod nazivom "Kultura ćirilice", kao zajednički doprinos dve ustanove poštovanju kulture i očuvanju i negovanju našeg pisma.

Slova ćirilice uklesana u kamenu, izrezbarena u drvetu, izvajana u glini - deo raznovrsne poetike učenika Škole za umetničke zanate - predstavljena su šabačkoj publici na izložbi u gradskoj biblioteci.

"Svaki posmatrač može sagledati kako se različiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fontovi ponašaju u različitim materijalima", objašnjava  Nevena Lukić, učenica drugog razreda Škole za umetničke zanate. "Neko slovo na papiru može imati sasvim drugu priču ako je urađeno u nekom drugom materijalu, glini ili koncu."

Učenici su izložili 70 kaligrafskih radova, skulptura, instalacija i upotrebnih predmeta u kojima su kao osnovni dekorativni element korišćene različite umetničke forme i ćirilično slovo.

"Likovni rad obradila sam u grafičkim programima i dala mu drugu dimenziju koja kasnije može da se iskoristi kao korica knjige ili ilustracija za zbirku pesama", kaže o svom radu Tijana Božić, učenica četvrtog razreda.

Povodom 50. godišnjice dodele Nobelove nagrade, jedan segment izložbe posvećen je Ivi Andriću.

"Izložba je lepa i jedinstvena", kaže Katarina Milovanović, "svideo mi se način kako je urađena, a najviše Andrićevi citati."

Stari rukopisi, ali i kreiranje tipografskih rešenja i digitalnih fontova deo su nastavnih tema na časovima kaligrafije i praktičnog rada u Umetničkoj školi.

Izložba je značajna iz dva razloga, kaže Nevenka Đokić, direktorka Škole za umetničke zanate. "Prvi je što povezuje dve institucije koje predstavljaju kuće saznanja i saznavanja a drugi je zajednička i plemenita misija na čuvanju našeg pisma i jezika."

Među izloženim radovima u Biblioteci se nalaze i nagrađjene kaligrafije. Od septembra prošle godine učenici Škole za umetničke zanate u oblasti likovne umetnosti osvojili su petnaest priznanja na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

-

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.