Kultura bez krova nad glavom

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura bez krova nad glavom

Zbog prokišnjavanja i pada plafona, prokupačke kulturne ustanove već drugi put ostale bez prostorija, a rešenje se ne nazire







Prokuplje – Zbog opasnosti da se plafon, pa i krov, mogu sručiti na glave posetilaca usled dugotrajnog prokišnjavanja, pre tri godine van upotrebe stavljena je sala Doma kulture, gde je svoju stalnu scenu imalo i pozorište. Onda je adaptirana pozornica u bioskopu, pa su se sva kulturna događanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odvijala u njegovoj sali. Od pre nekoliko dana, postoji opasnost da i ova sala prestane da prima posetioce. Razlog je opet – prokišnjavanje.
U zgradi bioskopa je, naime, već pao deo plafona. Opštinski građevinski inspektor Zoran Veljković naložio je direktoru Doma kulture Biserki Milosavljević da hitno ogradi deo kod ulaza ispod balkona, da zabrani pristup i da angažuje stručno lice koje će pregledati ceo plafon i utvrditi oštećenja, odnosno opasnosti koje prete zbog eventualnog daljeg pada plafona, budući, kako je naveo inspektor, da su "vidne pukotine i na drugim delovima plafona".

Kako saznajemo, sve je to urađeno, osim osnovnog – gde naći pare za popravke. Reč je, kažu, o više desetina hiljada dinara, samo za sanaciju. A što se tiče Doma kulture, potrebni su milioni! Projekat za njegovo dovođenje u red davno je urađen, konkurisano je i za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, tražena je pomoć i od prijateljskog grada Korgena u Norveškoj... Za sada je, međutim, sve neizvesno. Osim toga, naravno, da su kiše poslednjih dana sve obilnije i da objekti sve više propadaju.

Pri tome, bioskop i njegova sala, u stvari, deo su zgrade gimnazije i pravljeni su za đačke priredbe i svečanosti.

D. B.

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.