Kulenović: Nastojim da ljubavlju prema muzici inficiram sve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulenović: Nastojim da ljubavlju prema muzici inficiram sve

Vladimir Kulenović, koji godinama gradi uspešnu karijeru u Americi i širom sveta, nedavno je proglašen počasnim građaninom Čikaga i treći put dobio grant Solti fondacije, jedno od najznačajnijih priznanja koja se u SAD dodeljuju mladim dirigentima, a sutra će ponovo stati pred Beogradsku filharmoniju.

Priznanja, kaže, znače mu samo jedno - motivaciju da radi još više, još upornije i revnosnije.

"Najvažnije mi je da mogu da predstavljam našu zemlju, našu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << muziku, prijatelje iz Beogradske filharmonije i drago mi je da kao Beograđanin mogu da doprinesem tako velikom gradu kakav je Čikago i njegovoj muzičkoj sceni", rekao je Kulenović Tanjugu.

Drugu godinu se nalazi na čelu Lejk Forest orkestra što smatra prilikom da učini nešto drugačije, utiče na svoj sredinu i društvo.

"Kao muzičari i kao ljudska bića imamo dužnost da svakim svojim delom poboljšamo svoju sredinu, da bi naša sredina mogla da poboljša svet. To je prilično jednostavan proces, ali znamo koliko je on zapravo težak. Obično su najjednostavnije stvari one koje od nas traže najviše, a najvažnija stvar u tom procesu jeste da moramo početi od sebe. Svakim svojim radom moramo prvo sebe da poboljšamo da bi mogli da utičemo na druge u nadi da ćemo svi zajedno učiniti svet boljim", istakao je Kulenović.

Liga američkih orkestara ga je 2013. godine svrstala među šest vodećih mladih dirigenata.

"Više volim da mislim da se mi ne trkamo, već da podržavamo jedni druge. Cenim sve svoje kolege, mi smo više manje u istom čamcu", kaže Kulenović i dodaje da iza njegovog uspeha stoji velika posvećenost onome što radi, ljubav prema tome i nastojanje da tom ljubavlju inficira druge muzičare i publiku.

Više od svega znači mu saradnja sa domaćim umetnicima, posebno muzičarima Beogradske filharmonije, koje smatra svojim prijateljima, a Beograd svojim domom, zbog čega na svakom koncertu daje sve od sebe.

Srećan je i kada ima priliku da u inostranstvu sarađuje sa srpskim muzičarima.

"U Čikagu živim nedaleko od Stefana Milenkovića, on je otvorio moju sezonu u Lejk Forestu. Sledeće godine pozvaću čelistkinju Maju Bogdanović. Sarađivao sam sa violistom Milanom Milisavljevićem. Ima dosta naših muzičara po svetu i naš zadatak je da se skupimo i sarađujemo što više", rekao je Kulenović.

Kulenović će sutra na trećem koncertu iz ciklusa "Za početnike" Beogradske filharmonije, predvoditi orkestar u tumačenju početničkih simfonijskih ostvarenja tri velika majstora ovog žanra - Hajdna, Betovena i Malera.

"Svi smo mi početnici, zato što moramo svaki put da izvodimo delo kao da je premijera. Hajdn je bio Betovenov učitelj, Betoven je uticao na sve simfoniste uključujući i Malera, tako da mi pokazujemo ovde evoluciju. Čak i prva simfonija Hajdna nije početak, a svakako to nije ni prva simfonija Betovena, dok je Malerova otvorila novo poglavlje koje se još uvek odvija u svetskoj muzici", objasnio je Kulenović.

Mladi dirigent sa Simfonijskim orkestrom Jute održi godišnje više od 100 koncerata za decu školskog uzrasta, smatrajući da su oni buduća publika i možda budući muzičari.

Voleo bi da istu praksu uvede i sa orkestrom Lejk Forest, a o budućim planovima i izazovima ne govori.

"Izazovi uvek biraju vas, više nego što vi birate njih. Nadam se da ću se svake godine vraćati u Beograd, a sve ostalo što dođe, dobrodošlo je", naglasio je Kulenović neposredno pre probe sa Filharmonijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.