Kule u vazduhu manipulacije

Izvor: Vesti-online.com, 13.Mar.2015, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kule u vazduhu manipulacije

Skandalozna manipulacija o tome kako je protekao sastanak uglednih srpskih arhitekata i gradonačelnika Beograda Siniše Malog na kojem se pre tri dana govorilo o projektu Beograd na vodi, ugrozila je zdravlje predsednika Akademije arhitekture Srbije Mihajla Mitrovića.

- Meni je toliko skočio pritisak da mi je lekar zabranio svako uznemiravanje i nerviranje u narednih nekoliko dana - rekao je za "Vesti" čuveni arhitekta, autor Zapadne kapije Beograda, poznate i kao Geneksove >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kule.

Upravo je kula režimskim manipultorima poslužila da izjavu arhitekte Mitrovića istrgnu iz konteksta kako bi se u medijima vrtela vest da je ovaj 92-godišnjak, osnivač Akademije, dao podršku Beogradu na vodi, podsećajući da je i Kapija koju je on projektovao svojevremeno bila kritikovana u javnosti, baš kao što se sada kritikuje projekat stambeno-poslovnog centra na desnoj obali Save.

- Sve je to nečasno i mutno. Gradonačelnik me pitao da li je tačno da je i Kapija dočekana na nož? Ja sam rekao da je to tačno ali da se to ne može porediti - to je samo jedna kuća na obodu grada. Mi naravno nismo odustali ni od jednog svog stava u Deklaraciji u kojoj smo kritikovali projekat Beograd na vodi - demantuje Mitrović da su arhitekte okupljene u Akademiji pohvalile Vučićev projekat i najavile saradnju, kako je sugerisao televizijski prilog Javnog servisa Srbije.

Akademija arhitekture Srbije, koja okuplja 40 najuglednijih srpskih arhitekata, nedavno je usvojila Deklaraciju o Beogradu na vodi, zahtevajući da se hitno obustavi projekat. Arhitekte detaljno navode sve mane i nedostatke, a mi ćemo nabrojati samo neke.

Ostavljajući po strani odsustvo estetike i neuklapanja stambeno-poslovnog kompleksa na obali Save koji bi svojim soliterima i kulama potpuno odudarao i zaklanjao stari deo prestonice, počev od Kalemegdana, Pobednika, Saborne crkve i Svetosavskog hrama, stručnjaci upozoravaju i na saobraćajni kolaps koji bi usledio.

Naime, za predviđeni kapacitet Beograda na vodi Savska ulica bi morala da ima šest traka po smeru, ukupno 12, što je neizvodljivo.

Ljudi koji sada žive u naselju Bara Venecija strahuju zbog mogućeg gubitka krova nad glavom jer su njihovi stanovi koje su dobili kao radnici Železnice Srbije nalaze na trasi Beograda na vodi.

- Grad hoće da nam da stanove na godinu dana u zakup, pa posle godinu dana na ulicu - upozoravaju oni. Na ponudu da im se organizuje sastanak sa gradonačelnikom odgovaraju da su već s njim razgovarali ali da im je on zapretio "da će da dovede specijalce da nas za uvo izbace napolje".

Gradski menadžer Goran Vesić inače tvrdi da je do sada 88 porodica dobilo nove stanove, i da je raseljeno više od 100 objekata.

Da li se zna, pitaju dalje arhitekte, među kojima je i 17 univerzitetskih profesora, kako obezbediti 25 miliona kubika vode dnevno i 100 megavata nove instalisane snage električne energije? Kako izgraditi 40.000 garažnih mesta u ekstremno visokoj podzemnoj vodi? Da li se zna kako, iz saobraćajnog grotla, uredno odneti tri miliona kubnih metara iskopa?"

Upozoravaju i da je "ponižavajuća činjenica da je jedna maketa kojoj se ne zna ni autor ni poreklo, postala glavna matrica dalje razrade prostornog plana, za najvredniji deo grada, umesto urbanističkog plana".

Podsećamo da je vlast krenula u besramno upodobljavanje zakona interesima investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa je tako promenjen Generalni urbanistički plan, ukinuta zabrana o izgradnji visokih zgrada, sledeće nedelje u republičkoj skupštini treba da se glasa o leks specijalisu, zakonu koji će omogućiti eksproprijaciju zemljišta i objekata u Savskom amfiteatru.

I sve to a da ugovor sa investitorom još nije ni potpisan. Ta činjenica nije smetala gradonačelniku Beograda Siniša Mali da na Međunarodnom sajmu nekretnina u Kanu najavi da od leta počinje izgradnja prve dve rezidencijalne kule od 20 spratova, da prodaja stanova u njima kreće već od - ponedeljka!

Arhitekta Branko Bojović koji je takođe prisustvovao sastanku sa gradonačelnikom, kaže da su predstavnici Grada formalno bili ljubazni.

- Siniša Mali je započeo razgovor ovako: Evo, mi smo primili deklaraciju, sa njom se ne slažemo, ali skupili smo se ovde, kažite nam šta vam nije jasno, pa će on da nam objasni".

Čovek za koga čaršija govori da je plagirao doktorat, ljudima će iz Akademije arhitekture da objasni o čem' se tu radi. Sve je to jedna farsa - rezignirano je komentarisao Bojović za Radio Slobodna Evropa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.