Kula Nebojša danas besplatna za posetioce

Izvor: Glas javnosti, 21.Sep.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kula Nebojša danas besplatna za posetioce

BEOGRAD - U okviru "Dana evropske baštine" u sredu, 21. septembra od 10 do 20 časova Kula Nebojša besplatno otvara vrata posetiocima. Prethodna najava nije potrebna, a posetioce kroz stalnu izložbenu postavku vode promoteri.

Kula Nebojša podignuta je oko 1460. godine, na samoj obali reke, da bi se zaštitio prilaz Dunavskom pristaništu od turskih napada. Tokom burne istorije Beograda, Kula Nebojša je više puta rušena i ponovo podizana.

Projekat revitalizacije, konzervacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i ponovne upotrebe Kule Nebojša najobimniji je i najzahtevniji projekat iz oblasti očuvanja i zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji. Kula Nebojša - spomenik od izuzetne kulturne i istorijske važnosti, odavno je izgubila svoje funkcije iz prethodnih vekova i upotrebnu vrednost. Bila je prazna i zatvorena za javnost i predstavljala samo svedočanstvo o vremenu koje je daleko iza nas.

Kula Nebojša danas je izložbeni prostor u kojem je, na originalan način, uz korišćenje modernih audio-vizuelnih elemenata, izložba postavljena tematski i po nivoima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.