Kukan: Referendum nije otcepljenje RS

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2010, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan: Referendum nije otcepljenje RS

Predstavnik Evropskog parlamenta Eduard Kukan smatra da Zakon o referendumu usvojen u Republici Srpskoj ne znači otcepljenje tog entiteta Bosne i Hercegovine.

"Jednostavno, to pitanje neće biti postavljeno na referendumu. Jako je bitno imati autentične informacije. Referendum je direktna demokratija, ali političari moraju biti jako pažljivi pre nego što počnu da spominju referendum, jer to može biti jako manipulativno za narod", istakao je Kukan u intervjuu "Glasu Srpske".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Kukan je naveo da su "u Briselu svi pričali o tome da Zakon o referendumu u stvari znači da RS hoće da se otcepi i mnoge druge stvari, ali to nije bila istina".

"Prema informacijama koje sam dobio od (premijera RS Milorada) Dodika, to nije tako", rekao je Kukan, podsetivši da je mišljenje Evropskog parlamenta da bilo koji oblik razdvajanja BiH ili otcepljenja jednog dela BiH nije moguć i nije dozvoljen.

Kukan je, takođe, izjavio je da će lobirati da Bosna i Hercegovina dobije bezvizni režim, ocenivši da je ta zemlja ispunila kriterijume za viznu liberalizaciju.

On je rekao da će pomoći da birokratija Brisela požuri sa ovim odlukama.

"Ako se to ne desi, to će biti politička odluka i to će biti velika šteta koja bi bila nanesena BiH. Bosna i Hercegovina sa Briselom treba da razgovara oči u oči, a ne spuštenog pogleda", rekao je Kukan.

On kaže da je sa visokim predstavnikom veoma teško ići u Evropu, a svi rade na tome da se ispune uslovi i ciljevi "pet plus dva", koji će omogućiti da ode visoki predstavnik.

"Ako u BiH ostane visoki predstavnik, ova zemlja ima male šanse da računa na EU", rekao je Kukan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kukan: Zakon o referendumu ne znači otcepljenje RS

Izvor: SrbijaNet.rs, 01.Mar.2010

Predsedavajući Komisije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Eduard Kukan izjavio je da Zakon o referendumu usvojen u Republici Srpskoj ne znači otcepljenje tog entiteta Bosne i Hercegovine. "Jednostavno, to pitanje neće biti postavljeno na referendumu. Jako je bitno imati autentične informacije....

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.