Kuhinja radi, deca se truju

Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuhinja radi, deca se truju

NIŠ - Lekari u Nišu ne prestaju da evidentiraju nove slučajeve dece iz niških vrtića koja traže pomoć zbog trovanja hranom. Zbog mučnine, povišene temperature, povraćanja i učestalih proliva na Infektivnu kliniku primljeni su dečak P.M. (3) i devojčica K.V. (3), iz vrtića „Slavuj", a još dvoje mališana iz istog vrtića M.J. i K.S. nalaze se na kućnom lečenju. Direktor ove klinike prof. dr Žarko Ranković kazao je za „Blic" da je jedan pacijent iz „Slavuja" primljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juče u bolnicu, a jedan još u subotu i da su uzeti brisevi radi utvrđivanja uzročnik trovanja.

Još troje dece predškolskog uzrasta i jedna vaspitačica iz vrtića „Bajka" su, kako je „Blic" pisao, protekle sedmice primljeni na Infektivnu kliniku sa istim tegobama. Oni su otpušteni tokom vikenda na kućno lečenje. Sanitarna inspekcija, međutim, nije odjavila epidemiju salmonele u „Bajci" jer je rezultatima analiza juče potvrđeno prisustvo ove bakterije kod još jednog od mališana iz „Bajke" i pomenute vaspitačice koji su bili na bolničkom lečenju. Time je broj zvanično potvrđenih slučajeva obolelih od salmonele u ovom vrtiću povećan na tri.

Uzeti su brisevi stolice i od obolelih iz „Slavuja" koji bi trebalo da utvrde da li su se i oni otrovali hranom u kojoj je bila salmonela, ili se radi o nečem drugom.

- Sprovedene su mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u centralnoj kuhinji Ustanove „Pčelica", iz koje svih 17 vrtića u Nišu dobija hranu, a svih 130 radnika, uključujujći i zaposlene u administraciji upućeno je na vanredni sanitarni pregled kako bi se utvrdilo da li je neko od njih možda kliconoša. Prilikom pregleda kuhinje utvrđeno je da je ona bila u dobrom stanju, a nakon sprovođenja pomenutih mera juče je ponovo dozvoljen njen rad, nakon trodnevne pauze. Danas bi trebalo da imamo rezultate vanrednog sanitarnog pregleda zaposlenih - kaže za „Blic" načelnica Sanitarne inspekcije dr Radica Nikolić.

Iako se u prvom trenutku sumnjalo da je salmonela kojom su se zarazili mališani u „Bajci" bila u jajima, novi slučajevi iz „Slavuja", (ukoliko se i kod njih potvrdi da je uzročnik trovanja salmonela) mogli bi da opovrgnu tu sumnju budući da je Sanitarna inspekcija još 16. maja zabranila upotrebu jaja.

U ovom trenutku osnovano se sumnja i da je možda neko od zaposlenih takozvani zdravi kliconoša.

Direktorka „Pčelice" Dušica Dikić, pak, insistira da se slučajevi iz „Bajke" i „Slavuja" ne smeju dovoditi u vezu.

- Hrana u kuhinji se redovno kontroliše, a jaja koja su korišćena su imala svu potrebnu dokumentaciju. Takođe, krajem aprila je uzet veliki broj uzoraka u svim vrtićima koji su bili sterilni - navodi direktorka Dikić.

Kako „Blic" saznaje, od 14. maja, prema do sada utvrđenim podacima ukupno su se 33 deteta i četiri vaspitačice iz „Bajke" javili lekarima sa simptomima trovanja hranom, ali u različitim ambulantama u Nišu.

Zbog zatečenih izlučevina i drugih ostataka (dlake) glodara, Sanitarna inspekcija juče je zabranila upotrebu prostorija vrtića „Slavuj", dok se ne obavi deratizacija i dezinfekcija.

Trovanje u Knjaževcu

KNJAZEVAC - Od 12 dece predškolskog uzrasta iz Knjaževca koji su zbog simptoma zaraze salmonelom zadržani u bolnici, devetoro je zaraženo tom bakterijom, rekao je šef juče dečjeg odeljenja knjaževačke bolnice Miodrag Rašić. U lokalnu bolnicu u Knjaževcu poslednjih dana primljeno je oko 100 dece sa simptomima zaraze salmonelom, a prema rečima Ristića, većina dece koristi usluge predškolske ustanove „Bajka".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.