Kuglasta munja

Izvor: Politika, 30.Apr.2010, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuglasta munja

Scena: 45. sprat zgrade u južnom Menhetnu, sala za sastanke, bez prozora, sa nekoliko jeftinih litografija na zidovima. Jako neonsko svetlo. Veliki televizijski ekran u uglu, zatamnjen, sa nekoliko jarkih zelenih slova (ZURNTG ON). Ovalni sto, delimično pokriven papirima zaostalim od prethodnih sastanaka. 8 razbacanih kancelarijskih fotelja.

Vreme: Avgust 2004, oko 2 posle podne. Kongres Republikanske partije je u toku i Njujork je pod policijskom opsadom.

Lica:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Veliki Šef: U Vol Stritu 14 godina, posle 7 ili 8 provedenih u jednom od ogranaka Centralne Banke. Po struci ekonomista. Kao mlad, imao velikih problema sa lepšim polom. Sada, u ranim pedesetim, finansijski obezbeđen, oženjen, ima ćerku tinejdžerku, i par kuća u bližoj i daljoj okolini. S vremena na vreme, u trenucima iskrenosti pred samim sobom, preispitava smisao života, i zamišlja sebe, trideset godina mlađim, u poršeu sa spuštenim krovom.

Pion: Imigrant iz Zemlje Nedođije. U posedu tajnih znanja koja nikog ne interesuju (npr. iz Odbrane i zaštite). Pun sjajnih ideja koje nikad ne funkcionišu. Dobro razume da je pametniji kad ćuti, i čvrsto se toga pridržava. Trudi se da održi blago-namršten izraz lica, jer je negde na Internetu pročitao (naravno, tokom radnog vremena) da je to najbolje za unapređenje karijere (Ako hoćeš da izgledaš zauzeto, izgledaj ljuto.) Kontemplira majicu sa sličnim natpisom.

Tri Klijenta: Ukupno teže blizu pola tone, sa tri para debelih naočara i tri para rumenih obraščića prelivenih preko uštirkanih kragni. U životnoj fazi kada se prijateljima prepričavaju uspešne poslovne večere, ne uspešne ljubavne avanture (to je, avaj, u prošlosti, stvarnoj ili izmišljenoj), ni uspešne fiziološke aktivnosti (u ne mnogo dalekoj budućnosti). Ručak je bio masivan i sa po par martinija viška. Idealno stanje svemira bi se trenutno sastojalo u spavanju.

Zavesa ih zatiče oko stola. Veliki Šef nespretno izigrava domaćina, mlatara rukama, skuplja na gomilu i sortira papire na stolu, pomera stolice levo-desno za par santimetara, itd. Ma evo sastančimo po 24 sata dnevno, pa se ne stiže da se raščisti, ne stiže se... 3 Klijenta se strovaljuju u fotelje koje stenju pod teretom. Au ala sam se natovario, al' dobro je bilo, đavo da ga nosi, duplo bolje kad drugi plaća... A ni kelnerica nije bila loša, hehehe... Pion nervozno čačka nokte. Misli su mu ili nesuvisle ili neprikladne za decu i omladinu.

Sastanak počinje sa nekoliko humorističkih pokušaja od strane Velikog Šefa, koje 3 Klijenta, posle par sekundi martinijima zamagljenog procesiranja, detektuju kao humorističke pokušaje i smeju se vrlo glasno, otvorenih usta. Dobro, začepi gubicu, evo smejemo se. Pion i dalje nervozno čačka nokte.

Onda se Veliki Šef uozbilji.

Imamo dobru predstavu za vas, gospodo. Svestan je toga da je na bini, i da 3 Klijenta, za svoj novac, zahtevaju šou sa pevanjem i pucanjem.

Tema je nesumnjivo zapaljiva. Vreme događaja je, da ponovim, leto 2004. Cena barela (bureta) nafte je upravo porasla sa 30 na 50 dolara. Cene akcija kompanija koje proizvode naftu (npr., Ekson), uglavnom stagniraju. To je posledica neefikasnosti tržišta, i neko će na tome da profitira.

Tri Klijenta, blago namršteni, lagano klimaju glavama. Daj ti meni tvoj bonus i ja bih bio tako pametan. Rumeni obraščići pihtijasto drhtulje.

Veliki Šef prepušta govornicu Pionu, koji počne da zamuckuje. U cilju kompletiranja ovog projekta, napravio sam ovako visoku gomilu nacrta... Ali to, u ovim prostorno-vremensko-etničkim koordinatama, nikom ne bi bilo smešno. 3 Klijenta, duboko zavaljeni u fotelje, podupiru brade srednjim prstom desne ruke, sa kažiprstom opruženim tik ispod donje usne, i palcem duboko utonulim u obraz. Ma je l' ti to mene ...?

Pion pripoveda o ljubavi svog života. Godine sam na nju potrošio. Bile su to najbolje godine mog života. Ljubav zrači iz svake pogrešno prevedene fraze. Bila je sjajna ideja, ali isuviše zapetljana. A ako hoćeš da je prodaš, moraš da je pojednostaviš. Da je pokažeš svetu u bikiniju. Ili bez njega. Pion počinje da se oseća depresivno. Prodavanje ljubavi, znamo mi pod koju se rubriku to vodi: mala privreda, sa iskonskim korenima.

Tri Klijenta klimaju glavama.

Postoje dve vrste klimanja glavom: vertikalno i horizontalno. Između njih postoji ogromna razlika.

Vertikalno klimanje glavom se, kao što mu ime ukazuje, vrši u vertikalnoj ravni. Dve podvrste su: nisko-frekventno, sa visoko podignutim obrvama (razumeš-ti-mene) i visoko-frekventno, često praćeno usnama čvrsto stisnutim u kiseo osmeh (da, da, da, kriv sam).

Horizontalno, naprotiv, sastoji se u istezanju vrata i isturivanju brade, otprilike kao da dotični klimač prati ritam bubnja u glavi. Implicira nerazumevanje i želju da se bude negde drugde.

Tri Klijenta horizontalno klimaju glavama. Valjda neće još dugo, mamlaz. Proradiće mi čir u stomaku od dosade.

Veliki Šef, detektujući nezadovoljstvo u publici, interveniše. Napomena samom sebi: očitaj mu prvom prilikom bukvicu kako se ophodi s publikom. Od pandura i od klijenta niko nije pametniji.

Ahem, razvili smo, je l' te, statističku metodologiju koja je vrlo uspešno primenljiva na datu problematiku, ali da, za sada, ostavimo detalje u rukama eksperata...

Jednom, davno, na drugom kraju sveta, u drugom životu, Pion je bio na svom prvom službenom zadatku. Putovao je u izvesnu vojnu bazu da servisira izvesne instrumente korišćene za obuku vojnih pilota. Kako je kročio u salu gde se vršila obuka, dežurni oficir je podigao ruke, i autoritativnim oficirskim glasom naredio da se obuka obustavi, jer je došao ekspert da servisira...

Ako je taj ekspert došao, kog sam se đavola ja davio?

Kasnije, jedan vojni pilot mu je ispričao priču o kuglastoj munji, retkom fenomenu na granici stvarnosti i mitologije. Ne moraš da mi veruješ, rekao je, ali tu je bila, tačno iznad altimetra, kao ping-pong loptica. Ti si, vidim, ekspert za te stvari, ti bi trebalo to da razumeš...

Ma nisam ja nikakav ekspert, samo umem da se pretvaram, kaže Pion. Ali u pravu ste, vaša visosti Veliki Šefe, da ostavimo to u rukama eksperata, pravih ili lažnih. Samo da napomenem, izvesni fenomeni ne prihvataju jednostavna objašnjenja. Kao, recimo, kuglaste munje... Ili cene nafte na različitim tržištima. Ili životne priče koje nas povezuju sa Zemljama Nedođijama. Ali razumem da se žurite. I još nešto bih vam rekao na rastanku, ali da ostavimo i to za kasnije.

Who plums you.

Na Piona niko više ne obraća pažnju i sastanak se završava. Ljubav je, skoro opipljivo, u vazduhu. Onaj zamak u Francuskoj čini mi se beše 5 miliona, razmišlja Veliki Šef. Idem da uvalim onoj kelnerici biznis-kartu, razmišlja jedan od Klijenata.

Život je igra, priseća se Pion nečega šta je davno čuo, ali treba da budeš majstor igre. I zavesa pada.

Aleksandar, Njujork

[objavljeno: 30/04/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.