Kuda posle diplome

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuda posle diplome

Za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta organizovan je treći sajam poslova u zgradi tehničkih fakulteta. Svrha ovog okupljanja je da se pomogne studentima završnih godina studija da dođu do željenog posla ili barem do prilike da predstave znanja i sposobnosti nekoj od 42 kompanije učesnika, ali i mogućnost stručnog usavršavanja, a poslodavci na ovaj način pokušavaju da pronađu preko potreban stručni kadar. Cilj čitavog projekta je, kaže Boško Popeskov, predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organizatora, inače studentskih organizacija BEST i EESTEC Beograd, povezivanje studenata, budućih kvalitetnih kadrova, sa zainteresovanim kompanijama, smanjivanje nezaposlenosti mladih i sprečavanje "odliva mozgova" u inostranstvo što je u oblasti tehničkih nauka veoma izraženo. Nakon prošlogodišnjeg sajma zaposleno je oko 50 diplomaca i sada se očekuju još bolji rezultati.

Prošle godine sajam je imao više od 3.000 posetilaca, a 1.100 studenata je ostavilo svoj CV u elektronskoj bazi podataka koja se posle sajma prosleđuje kompanijama. Veliki broj studenata je dobio priliku za stručnu praksu. Svi posetioci su imali mogućnost da unaprede veštine na temu pisanja CV-ja, pripreme za razgovor za posao i razvoja karijere. Održane su i tribine "Šta kad diplomiram" i "Visoko obrazovanje i tržište rada", da bi se ubrzalo rešavanje problema nezaposlenosti i usklađivanja sistema visokog školstva sa potrebama firmi. Ideja radionica nazvanih "Znanje za samopouzdanje" je da se učesnicima pomogne da prepoznaju sopstvene resurse i da prevaziđu probleme niskog samopouzdanja, obeshrabrenja, anksioznosti.

Nebojša Rako iz kompanije Holcim, koja je učesnik sajma poslova od početka održavanja, kaže da oni kao deo svetskog konglomerata za proizvodnju cementa uvek traže perspektivne stručnjake – inženjere građevinsko-arhitektonske i hemijske struke. Ovo je idealna prilika da obogate svoje baze podataka, ali i da direktno nađu stručnjake od kojih je troje najboljih već posle prvog dana sajma dobilo prvi stalni posao u kompaniji Holcim.

Tatjana Ferendino prenosi stav Kom trejd grupe da sprega domaćeg privatnog, akademskog i javnog sektora doprinosi bržem razvoju ekonomije i društva uopšte, a to se posebno odnosi na informacione i telekomunikacione tehnologije. Privatne kompanije, poput Kom trejda, treba da zapošljavaju mlade i da investiraju u razvoj stručnih i akademski obrazovanih kadrova. Kao rezultat dugogodišnje saradnje pre svega sa Elektrotehničkim fakultetom, Kom trejd je pružio tehničku podršku i obezbedio 15 kompjutera za vreme trajanja sajma poslova, da bi se olakšalo prikupljanje CV-ja svih mladih koji su u potrazi za poslom i potencijalnim poslodavcem. Ulaganje u školovan kadar i nove stručnjake uvek je bila misija Kom trejda i jedna od trenutno najsigurnijih investicija.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.