Kućne pomoćnice sa Šri Lanke: Žene u pritvoru u Saudijskoj Arabiji zovu upomoć

Izvor: B92, 02.Maj.2021, 17:36

Kućne pomoćnice sa Šri Lanke: Žene u pritvoru u Saudijskoj Arabiji zovu upomoć

Amnesti internešenel kaže da su preduzeti koraci da se oslobodi 41 migrantkinja sa Šri Lanke, zajedno sa nekom veoma malom decom, koje se drže u centru za deportaciju u Saudijskoj Arabiji, u nekim slučajevima duže od godinu dana.

Tušari je imala 16 godina kad je njena majka napustila dom na Šri Lanki da bi otišla u Saudijsku Arabiju i tamo radila kao kućna pomoćnica.

Bilo je to u martu 2019. godine.

Svoju majku, Sunetru (43), od tada nije videla.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tušari je užasnuta pričama koje je čula o centru i pita se kako njena majka sve to izdržava.

"U jednoj prostoriji je 40 žena, ali tu nema prostora čak ni za 10. Ponekad se bore jedna sa drugom za prostor."

"Među njima su mala deca, trudnice i starije žene."

Prema Amnesti internešenelu, već 18 meseci je u pritvoru 41 žena sa Šri Lanke zajedno sa malom decom, a nalaze se u centru za strance u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

"Tri žene imaju malu decu sa sobom, a za jednu se zna da joj je potrebna hitna medicinska pomoć. Nijedna od žena nije obaveštena da je protiv nje podignuta bilo kakva optužnica, niti im je dodeljena bilo kakva pravna pomoć da bi bolje razumele dužinu trajanja ili razlog njihovog pritvaranja", saopštili su iz organizacije.

Kose Mohidin Anzar, šrilankanski migrant u Saudijskoj Arabiji, kaže da je on bio taj koji se obratio Amnesti internešenelu, nakon što su njegove stalne molbe udarile o zid ćutanja vlasti.

"Ima mnogo nacionalnosti u kampu, ali zvaničnici iz drugih zemalja preduzimaju neophodne korake, tako da se te žene vraćaju u svoju domovinu. Samo ih Šri Lanka odlaže", rekao je on za BBC.

Anzar je dobrovoljno posetio centar nekoliko puta, ali mu nije bilo dozvoljeno da se sretne sa pritvorenicima uživo.

"Oni ne znaju ništa o tome šta se dešava u spoljnom svetu", kaže on.

"Nije u interesu saudijske vlade da ih drži tamo. Oni su još uvek tu zbog odsustva delovanja šrilankanske vlade."

Muž jedne od žena u pritvoru rekao je za BBC da su mu vlasti na Šri Lanki kao razlog za odlaganje repatrijacije iznova navodili ograničenja u vezi sa korona virusom.

Džejaprakaš, indijski Tamil, kaže da se obratio regionalnim kancelarijama, zajedno sa predsednikovim kabinetom, tražeći pomoć da njegova žena stigne kući.

"Moja žena nema šta da jede i ne dobija dovoljno vode. Ne može pravilno ni da sedi jer pati od hemoroida", kaže on.

Iako nije bilo momentalnog odgovora saudijskih vlasti, šrilankanski ministar za rad Nimal Siripala De Silva rekao je medijima da su održani pregovori sa saudijskim vlastima i da će se hitno preduzeti sve što je potrebno da dođe do repatrijacije.

Međutim, nisu se pominjale nikakve vremenske odrednice.

Kad je Sunetra otputovala za Saudijsku Arabiju kao kućna pomoćnica, za sobom je ostavila majku da se stara o njene tri ćerke.

Njen muž, koji ima problema sa bubrezima, nema redovan posao i ne može da obavlja teške poslove.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kućne pomoćnice sa Šri Lanke: Žene u pritvoru u Saudijskoj Arabiji zovu upomoć

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2021

Amnesti internešenel kaže da su preduzeti koraci da se oslobodi 41 migrantkinja sa Šri Lanke, zajedno sa nekom veoma malom decom, koje se drže u centru za deportaciju u Saudijskoj Arabiji, u nekim slučajevima duže od godinu dana...Amnesty International Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.