Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00

Kućna rasveta

Većina savremeno opremljenih enterijera koncipirana je na principu minimalističkog dizajniranja nameštaja, zidnih i plafonskih površina, uz atraktivno korišćenje svetla i svetlosnih efekata.
Razlozi su brojni: dinamičan način življenja bez robovanja suvišnim detaljima, pobeda tehnologija nad formama, česta zamena nameštaja – pomodarstvo, primena savremenih materijala, ergonomsko dizajniranje... Ambijent se kreira kombinacijom boja uz naglašenu upotrebu raznovrsnih izvora svetla.
Čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i oni koji nisu u stanju da potroše previše novca za preuređenje stana, sa nekoliko svetlosnih trikova mogu potpuno promeniti ambijent u kojem žive.

Da biste svoj dom odgovarajuće i najbolje osvetlili morate se pridržavati nekoliko zakonitosti:

• određeni prostori i površine moraju biti pravilno osvetljeni (radni sto, kutak za čitanje, kuhinjska radna ploča) tako da ne ugrožavaju vid;

• jačina i karakter svetla koje se planira zavisi od prostorije u kojoj se nalazi;

• različiti izvori svetla mogu biti i različiti potrošači električne energije – ponekad veoma skupi;

• različite svetiljke daju bitno drugačiji svetlosni efekat (toplo-žuto svetlo ili hladno-led belo);

• nije svaka kućna instalacija spremna da podržava brojna svetleća tela.

Zbog svega ovog, dobro je pri izboru svetiljki i svetlosnih efekata konsultovati stručnjake:

a) elektroinženjere koje se bave rasvetom – napraviće odgovarajuće proračune i dimenzionisati potrebe za svetlom;

b) arhitekte, enterijeriste ili dizajnere – daće vam sigurno mnoštvo korisnih saveta.

Vrste svetiljki i principi ugradnje

Klasične plafonske svetiljke – plafonjere. Najprihvatljivijih su cena; lako se kombinuju sa drugim tipovima svetiljki; mogu biti vrhunskog dizajna i veoma različitih svetlosnih efekata.

Viseće plafonske svetiljke – popularni lusteri. Sve se ređe koriste. Nezamenjivi su iznad trpezarijskog i kartaškog stola. Sreću se u različitim kreacijama, od klasičnih – stilskih – kristalnih do savremeno dizajniranih – "haj-tek"-peskirano staklo/hrom – metalne čipke...

Spušteni plafoni sa reflektorkama ili sufitnim svetlom u plafonskim nišama. Kod dizajniranja spuštenih plafona, najvažnije je definisati koncept osvetljenja. Često se primenjuje i kombinacija više svetlosnih krugova – na primer:

• u bočnim nišama između plafona i zidova postavljaju se fluo-cevi sa efektom kontinualnog difuznog svetla koje osvetljava i plafon i deo zida;

• po obodu plafona ugrađuju se reflektorke koje se uključuju posebnim prekidačem;

• na plafon se postavljaju pojedinačne svetiljke koje osvetljavaju određeni predmet ili površinu.

Nadgradne reflektorke sa ili bez mogućnosti promene pravca svetla – koriste se za montažu na ravne plafone i mogu biti različitih dimenzija i formi. Potrebno je dosta znanja i kreativnosti za njihovu pravilnu primenu – sa ovim tipom svetiljki se najlakše pogreši.

Ugradne reflektorke – prikladne u skoro svakoj primeni (u spuštenim plafonima, veštačkim gredama, drvenim vencima, u nišama od gipsa).

Slobodno stojeći reflektori sa usmeravanjem da osvetle čitave zidove ili posebno važne predmete.

Reflektori na šinama – postavljaju se u grupama od dve do nekoliko desetina. Obično se usmeravaju u različitim pravcima kako bi se postigla ravnomernost osvetljaja. Reflektori na sajlama – sajle mogu biti metalne ili plastificirane i provode jednosmernu niskonaponsku struju. Ovaj sistem se najčešće primenjuje kod osvetljavanja niza slika u prostranim sobama, hodnicima ili galerijama.

Bez obzira na način ugradnje, sve reflektorke koriste nekoliko tipova lampi:

halogene – na 220 volti ili na 12 volti sa trafoom

Halogene lampe mogu biti visine oko pet santimetara, ali i tanke jedan santimetar – takozvane paštete, posebno pogodne za ugradnju u ploče nameštaja;

metal halogene u reflektujućem kućištu sa trafoom;

sijalice sa usijanim vlaknom – različitih opcija (usko ili klasično grlo, sa zasenčenjem i usmerenim svetlom, oble, jajaste ili pečurkaste, bojene, balon – sijalice...);

kompakt fluosijalica je kompaktna fluo-cev prilagođenog oblika da stane u reflektorke. Ima klasično grlo i različitih je oblika – prstasta ili podražava spiralu. Veoma je štedljiva, troši 13, 18 ili 26 vati uz četiri puta veći svetlosni učinak u odnosu na klasične sijalice.

Vandarme ili zidne svetiljke – postavljaju se tako da osvetljavaju čitavu prostoriju ili kao noćno svetlo iznad ležaja. Kod montaže treba voditi računa da što manje smetaju partneru koji želi da spava dok vi čitate.

Slobodno stojeće lampe – mogu biti podne i stone. Različiti abažuri, vrsta stativa i njegov oblik treba da su u skladu sa dizajnom prostora u kojem se nalaze. Svetlo lampi može biti veoma efektno, posebno ako im se nađe odgovarajuće mesto – uz fotelju, iza lisnate sobne biljke, na natkasni ili klub stočiću...

Niskomontažne podno-zidne reflektorkeovo je tip svetiljki koji se odskoro koristi u kućnim enterijerima. Za njih je potrebno unapred pripremiti mesto za ugradnju u podu ili zidu (izvesti otvor dimenzija prema budućoj svetiljki i dovesti struju). Izuzetno su efektne, daju posebnu atmosferu prostoru. Jedna od najboljih primena je na zidovima neposredno iznad gazišta stepenika.

Spoljna, dvorišna ili balkonska rasveta – za osvetljavanje terasa i dvorišta koriste se posebne svetiljke, prilagođene uticajima kiše i niskih temperatura. Po dizajnu i vrsti spoljne lampe ni u čemu ne zaostaju za unutrašnjom rasvetom (reflektorke ugradne i nadgradne, niske i visoke lanterne, zidne i plafonske, podne i stepenišne...).

Svetiljke za vlažne prostore – ponekad treba obezbediti posebno zaštićene svetiljke u kupatilima i saunama – prostorima sa velikom koncentracijom vlage.

Različiti svetlosni efekti

Kako se različite svetiljke koriste za postizanje svetlosnih efekata u kreiranju enterijera:

Difuzna svetla – plafonska, podna ili zidna. Izvor svetla je zaklonjen delom plafona, zidnim platnom ili pločom različitog materijala (drvo, mermer, plastika). Svetlo se reflektuje od obasjane površine i čini ambijent prijatno intimnim. U slučaju da je izvor svetla u boji, onda je i efekat drugačiji. Za ovaj vid osvetljavanja najčešće se koriste fluo ili neon cevi.

Svetla u nišamakod izrade novih pregradnih gips zidova ili u starim debelim zidovima od opeke, izrađuju se niše različitih dimenzija i oblika. Kako je ovo idealno mesto za izlaganje dragih ukrasa ili slika, korisno je osvetliti ih bilo odozgo ili bočno – reflektorkom.

Svetla u vitrinama su posebno atraktivna, s obzirom da stakla pojačavaju njihov efekat. Ako je izvor svetla kontinualni, bočni, učinak je potpun, no ako reflektorka svetli odozgo, obavezno koristite staklene police – neprozirni materijal napraviće senku predmetima na nižem nivou.

Lampe iznad slike ili ikonepostoji čitava linija zidnih lampi koje se postavljaju iznad slika. Koristite ih za ulja i ikone. Staklo na grafikama i akvarelima neprijatno reflektuje svetlost.

Svetleći pod deo poda prostorije može biti od mat stakla odgovarajuće debljine osvetljen odozdo.

Pojedini proizvođači pločica proizvode svetleće podne pločice u istoj dimenziji i kombinuju ih na podu. Potrebno je kroz vezivo postaviti odgovarajući napojni kabl za struju.

Svetlo pod vodom ili u džakuziju

Svetlo u garderoberu koje aktivira prekidač pri otklizavanju vrata da bi se video sadržaj ormana.

Kako pomoću svetiljki možete brzo da promenite dom

Da biste postavili novi izvor svetla u stanu, neophodno je da za to imate tehničke preduslove – izvor struje u najbližoj dozni ili slobodan kabl od bivšeg lustera koji vam je dosadio. Ako je ovaj preduslov ispunjen, na vama je da izberete neki od efekata:

Spušteni plafon ili veštačka gredaovo je jedna od jednostavnijih intervencija. Na mestima gde vam to spratna visina dozvoljava, spustite plafon, deo plafona ili od gipsa napravite veštačku gredu. U njih ugradite reflektorke po izboru. Za kućnu upotrebu praktičnije su manje – prečnika osam do 10 santimetara.

Svetleća zastakljena policana slobodan zid postavite policu izrađenu od drvenog rama debljine nekoliko santimetara. Sa gornje i donje strane postavite mlečno staklo i svetlo između. Na svetlećoj polici držite nekoliko jednostavnih predmeta – ona je dekoracija za sebe.

Svetlo u vitrinamaosvetlite zastakljene vitrine po pravilima koja smo opisali. Ne zaboravite zastakljene vitrine kupatila.

Svetlo iznad slikaako vam izvor struje dozvoljava.

Koristite niske stojeće lampe u uglovima soba, zaklonjene nameštajem.

Postavite svetiljke na donju ivicu visećih kuhinjskih elemenata. Osim što osvetljavaju radnu površinu, daju prijatnu atmosferu.

Nekoliko korisnih saveta

Na loše gletovane plafone ne postavljajte plafonjere koje svetlo usmeravaju na gore – pokazaće vam svaku neravninu. Isto važi i za zidove. Zaboravite zidne svetiljke (vandarme) na nepravilnim zidovima.

Ne koristite halogene svetiljke na radnom stolu, blizu očiju, na maloj razdaljini od mesta sedenja – mnogi tvrde da su veoma nezdrave.

Halogene lampe su osetljive na dodir – ako ih pipnete rukom po unutrašnjoj reflektujućoj površini, neće više sijati. Zato, ili koristite rukavice ili ih dodirujte samo sa spoljne strane.

Kod postavljanja svetiljki, posebno kod ugradnje reflektorki, vodite računa da nisu u blizini lako zapaljivih materijala, budući da razvijaju veliku temperaturu i lako mogu da izazovu požar.

Ako kupujete jeftine reflektorke, nepoznatog porekla, birajte kućišta u bež ili tamnoj boji, nikako bela. Vrlo brzo će potamneti od toplote, te ćete morati da kupujete nove.

-------------------------------------------------------------------------

Svetiljke sa optičkim kablovima

Industrija optičkih kablova našla je veoma zanimljivu primenu u dizajniranju svetlećih tela. Tačnije, koristeći jedan izvor svetlosti i snop višeslojnih optičkih kablova formira se sistem svetlećih tački na krajevima kablova.

U zatvorenoj kutiji nalazi se sijalica čija je svetlost uperena u snop optičkih vlakana. Svako vlakno se u preseku sastoji od dva koncentrična sloja stakla, unutrašnjeg – jezgra, koje ima veći indeks prelamanja, i spoljnjeg – omotača, sa nižim indeksom prelamanja. Kada se svetlost uperi u presečeni snop kablova, ona putuje kroz vlakna po principu odbijanja svetlosnog zraka o omotač koji predstavlja reflektujuću površinu. Na kraju vlakna, svetlost tačkasto svetli. Radi elastičnosti, kablovi su spolja zaštićeni slojem silikona.

Optički kabl je moguće preseći nebrojeno puta i uvek će novi završetak svetleti.

Zvezdano nebo je jedan od najčešćih efekata koji se koristi ovim sistemom. Kako su debljine kablova različite, lako je podražavati razliku u dimenzijama zvezdica.

Na krajeve vlakana moguće je postavljati svetiljke raznih veličina i oblika, čime se primena ovog sistema znatno obogaćuje.

Ekonomičnost u uštedi energije (jedna svetiljka je izvor svetlosti velikom broju završetaka) trenutno je poništena relativno visokim cenama sistema.

Branka Bošnjak, dipl. inž. arh.

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.