Kucanje o krov – zastrašujuća taktika izraelske vojske; Evo o čemu je reč

Izvor: B92, 11.Okt.2023, 17:07

"Kucanje o krov" – zastrašujuća taktika izraelske vojske; Evo o čemu je reč

Izraelska vojska koristi zastrašujući način upozoravanja civila o napadu na određenu zgradu.

Naime, kucanje na krov, kako nazivaju ovu metodu, izraelske vazdušne snage koriste od 2009. godine kako bi upozorile civile da će raketirati zgradu za koju je potvrđeno da u njima Hamas drži municiju, rakete ili se u njima nalazi vođstvo organizacije.

Sve počinje telefonskim pozivom stanarima zgrada. Kako izraelske snage dugo posmatraju zgrade, oni tvrde da mogu da znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koliko ljudi se nalazi u zgradama.

Međutim, ukoliko nisu sigurni, projektil sa malo ili nimalo eksplozivnog opterećenja usmerava se na krov zgrade.

Udarac se može osetiti, ali jako retko uzrokuje žrtve.

U nedelju je novinska agencija Vatanija (Watania) sa sedištem u Gazi, objavila primer kucanja na krov, na kom se jasno vidi udar projektila na krov iz kojeg počinje da se diže dim. Nakon 15 minuta dva projektila su udarila zgradu i raznela je.

Organizacije za ljudska prava osudile su ovu tehniku tvrdeći da "nema načina da ispaljivanje projektila na civilnu kuću može biti delotvorno upozorenje".

"Slanje projektila ne može se smatrati upozorenjem. To je gađanje civila oružjem, bez obzira na to koliko malo bilo, i to je kršenje Ženevske konvencije", rekao je Mahmud Abu Rahma iz Centra za ljudska prava Al Mezan.

Sve o dešavanjima u Izraelu pratite u Live Blogu B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.