Kuća zmaja: Šta kažu kritičari o predastavku Igre prestola

Izvor: B92, 19.Avg.2022, 21:36

Kuća zmaja: Šta kažu kritičari o predastavku Igre prestola

Kritike su podeljene oko pitanja da li je Kuća zmaja "ogroman uspeh“ ili "iznenađujuće bleda“ serija.

Hoće li Kuća zmaja, prednastavak Igre prestola, dostići originalnu seriju?

To je pitanje na koje kritičari pokušavaju da odgovore posle prvih prikazivanja dugoočekivanog novog serijala, ali odgovor je nepotpun.

Neki, poput lista Gardijan, proglašavaju je "velikim uspehom" koji je "sjajan kao i prethodna serija u najboljim danima".

Drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su nešto blaži. List Telegraf kaže da serija "ne zadovoljava", dok je portal Wrap otišao korak dalje, proglašavajući je "bledom u poređenju" sa originalom.

Kuća zmaja je koštala gotovo 20 miliona funti po epizodi. Prikazivanje serije počinje od nedelje u Americi, a od ponedeljka u Britaniji.

Lusi Mangan iz lista Gardijan seriju je okaraterisala kao "olakšanje", rekavši da "dobra vremena dolaze".

"Ukratko, sve je kao u najboljim danima Igre prestola", napisala je.

"Zabavno, podstrekački, izgleda odlično i zvuči prihvatljivo."

Uz ocenu od pet zvezdica, magazin Tajms novu seriju opsije kao "vizuelno raskošnu, sa dobrom glumom (uglavnom), jasno napisanu i pametno postavljenu".

Biće "potpuno prijemčiva svima koji nisu pogledali ni sekund Igre prestola, a umirujuće poznata onima koji su odgledali sve epizode originala", piše Ben Dauel.

Kritičari magazina Los Anđeles Tajms saglasni su da je Kuća zmaja "zadržala moć i veličinu originala".

Prednastavak "gotovo momentalno uvlači gledaoce u poznate prizore i zvuke univerzime Igre prestola", napisala je Lorejn Ali.

"I dalje vam je potreban jak stomak za povratak u Vesteros (pazite se obezglavljivanja, kolica punih raskomadanih tela i još gorih scena), ali ne morati biti ljubitelj Igre prestola da biste uživali u Kući zmaja".

Ali takođe primećuje da su prve scene koje prikazuju porođaj i nadmetanje "dovoljno moćne same po sebi da prvu epizodu učine velikim uspehom i pokažu da Kuća zmaja ima duboko razumevanje svojih ženskih likova, za koje su Igri prestola bile potrebne godine da ih pronađe".

Inko Kang iz Vašington posta kaže da serija govori za sebe, "ali ne odmah". U početku je "klimava", dodaje, a "prve tri postavke su generičke u toku priče", napisala je.

Potrebno je svih šest epizoda koje su dostupne gledaocima (ima ih 10 u prvoj sezonu) da bi autori "postavili sve figure na šahovsku tablu", dodala je.

Bivši Doktor Hu igra princa Demona Targerijena. Kritičar Daniel Finberg kaže da je njegova gluma "prenaglašena, ali uvek na zabavan način".

Još jedna britanska zvezda u postavci je Pedi Konsidin kao Viseris Targerijen, a priča se vrti oko njegove dinastije i ko će ga nasledici na tronu Sedam Kraljevstva.

"Većinu vremena provodimo u Kraljevoj luci, dok smo u originalnoj seriji šetali tamo-vamo po čitavom kraljevstvo", piše Finberg. "To znači mnogo Targerijena i mnogo incesta."

Ima i "mnogo impresivnih stvari u prvih šest epizoda", napisao je Finberg. Ali dodao: "Serija mora da pronađe svoj glas, mada ako taj glas ostane ovoliko na strani Targarijena, za moju nekadašnju znatiženju će možda doći zima."

Serija je "pametna i dobro sastavljena i skoncentrisana na dvorske intrige", piše Majk Hal, kritičar Njujork Tajmsa.

"Pomalo je nalik trenutnom HBO hitu Naslednici (Succession), sa zmajevima umesto helikopterima.

Hal dodaje: "Ta vrsta ozbiljnosti ipak ne prelazi u dramu koja drži pažnju. Ima mnogo sedenja za stolovima i razgovora o mukama u kraljevstvu, što bi bilo u redu da je umereno.

"Ali likovi su ravni, utisnuti u Martinovi fabričku traku proizvodnje epskih fantastika. A kada se serija upusti u bitke ili romansu, i filmsko stvaralaštvo izgleda kao da je napamet urađeno, ali bez preklapanja brzih specijalnih efekata koje nudi Igra prestola."

Magazin Rolingston dao je negativnu ocenu, rekavši da Kuća zmaja sadrži "sve dvorske intrige originalne serije, ali bez iste energije".

Likovi su "gotovo svi dosadni", dok ispunjavanje cele serije "bandom uglavnom iz porodice Targerijen celom projektu daje osećaj prednastavaka Zvezdanih staza", napisao je Alan Sepinval.

"Dok je Smit veoma upečatljiv pred kamerom, njegova izvedba malo previše liči na princa Filipa, koga je igrao u Kruni. Demona igra kao mrzovoljno, preraslo dete, nego kao mističnog prekaljenog ratnika, kako serija želi da ga prikaže."

Sepinval zaključuje: "Bez obzira na to koliko kompjuterski generisanih zmajeva ima, nova serija neće podgrejati vatru i srcima ljubitelja Igre prestola".

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kuća zmaja: Šta kažu kritičari o predastavku Igre prestola

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2022

Kritike su podeljene oko pitanja da li je Kuća zmaja „ogroman uspeh“ ili „iznenađujuće bleda“ serija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.