Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća na poklon samohranoj majci

Kuća na poklon samohranoj majci

ČAČAK - Posle mnogo nesreća i nemaštine, sreća i radost ušli su i u dom Stanimirke Marković (56), samohrane majke sa četvoro dece iz čačanskog sela Preljina. Svoju krsnu slavu Svetog Nikolu petočlana porodica Marković ove godine proslavila je pod novim krovom, zahvaljujući pre svega dobroti i humanosti sveštenika Miroslava Miletića i ostalih članova Humanitarnog fonda crkvene opštine Preljina, koji su za nepuna dva meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izgradili novu kuću za Markoviće.

Od pre dve godine samohrana majka sa četvoro dece Stanimirka nije ni sanjala da će još ove zime imati gde da dočeka goste. Jer posle pogibije supruga, hranioca porodice, ono što je ostalo iza njega kao penzija i pomoć za najstarijeg sina Zorana (22), invalida, kao i novac od nadničenja, jedva da su bili dovoljni da prehrani decu, a kamoli da razmišlja o gradnji kuće.

Markovići su 15 godina živeli u udžerici koja teško može da stane u jednu novinsku priču. U dve prostorije, odvojene samo tankim zavesama, rasli su Zoran i Aleksandar (9) i njihove sestre Zorica (20) i Milica (17). Nakrivljena od vremena i lošeg materijala, sa trskom umesto plafona i zemljanim podovima, malenih prozora u koju jedva da je prodirala svetlost, kućica je više davala osećaj zajedništva porodici nego što ih je štitila od hladnoće i kiše. I nisu se Markovići žalili, ni od koga ništa nisu tražili, a opet, kako kažu, Bog ih je pogledao.

- To kako nam je bilo samo mi znamo. Jedan sin bolestan, Zorica završila školu, a nema posla, a ovo dvoje manjih još školarci. Imamo jednu kravu i nešto zemlje, posadim povrća, idemo u nadnicu... Htela sam ja da molim za pomoć, ali deca kažu da je to sramota. Letos je naš paroh Miro došao sa desetak ljudi i obećao da će na proleće početi da nam gradi kuću. Nisam verovala, ali oni su već u oktobru počeli temelj i evo, za dva meseca izgradili nam dom. Danima sam plakala od sreće i još ne mogu da verujem u ovoliku radost - priča Stanimirka dok nam pokazuje ponosno tri sobice i novo kupatilo, o kome su do sada Markovići samo maštali, jer su imali samo česmu u dvorištu.

Vesna Trtović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.