Kuća ljubavnika u Pompeji se otvara za javnost nakon 40 godina

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Feb.2020, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kuća ljubavnika" u Pompeji se otvara za javnost nakon 40 godina

Kuća ljubavnika, jedno od najpoznatijih zdanja u Pompeji, otvara se za javnost nakon 40 godina, objavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.

Kuća ljubavnika otkopana je 1933., ali je teško stradala u zemljotresu 1980. godine. Zadnjih godina podvrgnuta je opsežnoj i pažljivoj obnovi.

Opisana kao "jedinstveni dragulj" drevnog rimskog grada, zatrpanog u erupciji Vezuva 79. godine, Kuća ljubavnika jedina je u Pompeji kojoj je gotovo u celosti sačuvan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << drugi sprat.

Izgrađena u prvom veku pre Hrista, veruje se da je bila bordel i ukrašena je brojnim slikama po zidovima.

Svoje ime, Casa degli Amanti, duguje natpisu na latinskom iznad ulaza: 'Amantes, ut apes, vitam melitam exigunt', što se prevodi kao: "Ljubavnici, kao pčele, vode meden život".

Ispod je, međutim, jedan od stanovnika Pompeje ili posetilaca dopisao grafit - "Da je barem tako".

Kuća ljubavnika obnovljena je sa još druge dve, Casa della Nave Europa i Casa del Frutteto, evropskim novcem.

Frančeskini je rekao da je obnova "priča o ljubavi i iskupljenju, uzor za celu Evropu u korišćenju evropskih fondova".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.