Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća koja je promenila sudbinu sela

Kastel Mer, poznat i kao "kuća između dve stene", je slatka vikendica, što bi Britanci rekli "kotidž", uglavljena između dve stene. Neobičan ambijent koji ova kuća i njene "komšije", more i stene, zajedno prave privlači hiljade turista u inače veoma mirno seoce Plugresan u francuskoj Bretanji.

Plugresan, selo iz 19. veka, nalazi se u regionu Kot Darmor u Bretanji u Francuskoj.  Za ovo mesto niko živi nije čuo dok neki slučajni prolaznik nije fotografisao neobičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kuću i ona završila u medijima.

Kuća je napravljena 1861. godine, pre nego što je postojao bilo kakav zakon o urbanizmu i pravilima gradnje, pa je vlasnik mogao da sagranji zdanje samo po svojim potrebama. Tako je i nastala ova neobična kompozicija.

Namera je bila da se porodična kuća što više ušuška i zaštiti od snažnih vetrova koji stižu sa Atlantskog okeana. Zato ju je uglavio između dve stene, a leđa okrenuo moru. Većina ljudi bi danas uradila obrnuto - okrenuli bi kuću moru zarad dobrog pogleda i bolje prodaje jednog dana.

Ali, Kastel Mer je građen da bude porodično gnezdo i to je ostao do današnjih dana. Posle prvog vlasnika i graditelja kuću su nasledila njegova deca koja su je koristila kao vikendicu. Danas u njoj živi unuka, koja se tu doselila 2004. godine pošto je prodala biznis u Americi i vratila se u živopisnu postojbinu predaka.

Nekada su posetioci, koji selo Plugresan posećuju samo da bi videli neobičan suživot čoveka i ne tako pitome prirode, mogli da hodaju po dvorištu, obiđu kuću sa svih strana i uhvate najbolji mogući ugao za fotogarisanje. Međutim, kada su japanski turisti prevršili meru i popeli se na krov, pri tom ga oštetivši, vlasnica je rešila da ogradi imanje visokom ogradom sprečavajući bilo kakav prilaz svom objektu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.