Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva ide na doboš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva ide na doboš

Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva izgrađena u znak prijateljstva dva naroda, iskovanog tokom Drugog svetskog rata, oglašena je na prodaju zbog duga od 362.577 dinara.

Javno nadmetanje zakazano je za 14. novembar, a početna cena je 39.429.610 dinara, odnosno 60 odsto procenjenje vrednosti od 65.714.350 dinara, piše portal GMINFO.

Prodaju ovog kulturno-istorijskog dobra, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, pokrenuo je javni izvršitelj na osnovu rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o izvršenju Osnovnog suda u tom gradu oglašena je zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće, u iznosu od 363 hiljade dinara.

Za vreme Drugog svetskog rata, tačnije 1942. godine, više od 4.000 građana tadašnje Jugoslavije deportovano je u nacističke logore u Norveškoj.

Iz njih je 1.660 ljudi uspelo da se spase zahvaljujući norveškom stanovništvu koje im je pomagalo u hrani, lekovima, odeći i obući, a često i skrivalo i negovalo u svojim kućama.

Norveška kuća, koju je arhitekta Aleksandar Đokić zamislio kao spoj norveške i srpske kulture, simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime je simbolično predstavljeno prijateljstvo dva naroda.

Sagrađena 1987. godine od norveškog drveta, isečenog i obrađenog po specifikacijama u Norveškoj i transportovanog u Gornji Milanovac.

Te godine dobila je najprestižniju arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije - Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje.

U njoj se od otvaranja nalazila muzejska postavka sa eksponatima iz zloglasnih nacističkih logora u Norveškoj fotografijama, dokumentima i ličnim stvarima građana stradalih u njima.

Pod njenim krovom nalazi se i kongresna sala sa 120 mesta, prostorije Društva i ugostiteljski objekat od čijeg prihoda se kuća izdržavala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Norveška kuća prijateljstva na dobošu zbog duga od 362.577 dinara

Izvor: Danas, 08.Nov.2018

Kuća jugoslovensko - norveškog prijateljstva izgrađena u znak prijateljstva dva naroda, iskovanog tokom Drugog svetskog rata, oglašena je na prodaju zbog duga od 362.577 dinara. Članak Norveška kuća prijateljstva na dobošu zbog duga od 362.577 dinara se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.