Kuća i imanje za novi početak

Izvor: Politika, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća i imanje za novi početak

Kragujevac – "Stambeno zbrinjavanje i ekonomski podsticaj za izbegla lica" naziv je projekta koji u Srbiji sprovode četiri nevladine organizacije. Među njima je i italijanska humanitarna organizacija "Inter SOS" sa sedištem u Kragujevcu. Prethodne dve godine, ova organizacija, kroz otkup seoskih domaćinstava, zbrinula je 180 porodica iz Hrvatske i BiH, koje su u ratu ostale bez domova i celokupne imovine, a sada osim krova nad glavom imaju mogućnost da započnu poljoprivrednu proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i obezbede sebi egzistenciju. Kako za naš list kaže asistentkinja u "Inter SOS"-u zadužena za sprovođenje ovog projekta Zdravka Damjanić, porodice su dobile i po nekoliko grla stoke ili plastenik, u zavisnosti od toga čime su odlučile da se bave.

Prema njenim rečima, zbrinjavanje izbeglih lica kroz ovaj projekat nastavljeno je i tokom ove godine, a do sada se prijavilo 526 porodica iz ukupno 11 opština koje pokriva ova humanitarna organizacija. Projekat traje do juna 2008. godine, a u "Inter SOS"-u očekuju da do tada bude zbrinuto još nekoliko desetina porodica.

– Reč je o porodicama koje već godinama ne uspevaju da reše stambeno pitanje, a odlučile su da ostanu u Srbiji. To su ljudi koji nemaju gde da se vrate, pošto im je tamo gde su živeli sve uništeno. Prioriteti su nam socijalno ugrožene porodice sa starim i bolesnim ljudima koji više ne mogu da se staraju o sebi, a mlađi članovi teško dolaze do posla – kaže Zdravka Damjanić.

Projekat otkupa seoskih domaćinstava finansira Evropska agencija za rekonstrukciju, koja je tokom prethodne dve godine za ovu namenu obezbedila više od milion evra. Za ovu godinu predviđeno je zbrinjavanje 89 porodica, za šta je obezbeđeno 539.000 evra.

– U početku smo radili samo sa porodicama iz kolektivnih centara, ali sve više pomažemo i one koje žive u privatnom smeštaju. Pomoć tim porodicama odobrio je donator, kada je video da su one u velikom broju slučajeva ugroženije od onih u kolektivnim centrima – naglašava naša sagovornica.

Za svaku porodicu koja zadovoljava kriterijume obezbeđeno je po 6.000 evra, s tim da ona sama za otkup kuće i imanja može da doda još 3.000 evra. U "Inter SOS"-u kažu da je to limit koji je predvideo donator, smatrajući da porodice koje imaju više mogu same da se snađu.

Pored otkupa seoskih domaćinstava, "Inter SOS" od ove godine izbeglim licima pomaže i kupovinom montažnih kuća. Reč je o onim porodicama koje imaju svoj plac ili su započele gradnju kuće, a nemaju materijalnih mogućnosti da je nastave. Ovaj projekat se sprovodi na teritoriji opština Irig, Obrenovac, Svilajnac i Despotovac. Ova humanitarna organizacija pomaže i raseljenima sa Kosmeta, kao i socijalno ugroženom lokalnom stanovništvu. Projekti kupovine poljoprivredne mehanizacije za sada se sprovode u Gornjem Milanovcu i Kniću.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.