Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća cveća – mauzolej prvog para SFRJ

Posle sahrane Jovanke Broz biće to jedinstven objekat u svetu, jer su u mauzolejima sahranjivani samo šefovi država, bez supruga

Prostorija na desnoj strani, gledano od ulaza u Kuću cveća, u kojoj bi mogla da bude sahranjena Jovanka Broz, do sada je bila namenjena izlaganju muzejske građe povezane sa Josipom Brozom, a poslednja od njih bila je postavka „Nesvrstani” prikazana pre dve godine, povodom pola veka od osnivanja ovog pokreta. U tom delu Titovog mauzoleja koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zauzima više od 200 kvadratnih metara, do 1977. godine, kada se doživotni predsednik SFRJ preselio ovde, nalazio se njegov kabinet za odmor.

– Ovo zdanje nastalo je 1975. i bilo je zamišljeno kao objekat u kojem bi predsednički par provodio slobodno vreme. U sredini, gde počiva Josip Broz, nalazila se zimska bašta, a u dva malo manja odeljka sa desne i leve strane, napravljena su dva kabineta, sa desne za šefa države, a sa leve za njegovu suprugu. Oni su izgubili prvobitnu namenu kada se Tito tri godine pred smrt ovde preselio. Naš muzej je te dve bočne celine za odmor osmislio kao izložbeni prostor, pa je u levo od ulaza, gde se nekada nalazio Jovankin kabinet, od 2005. smeštena postavka Titovih štafeta, a u desnoj trenutno nema nijedne postavke – objašnjava Veselinka Kastratović-Ristić, kustos Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ), u čijem je sastavu i Kuća cveća.

U MIJ-u kažu da o radovima i pripremama za sahranu očekuju uputstva Vlade Srbije koja bi trebalo da odluči i da li će Jovanka biti sahranjena uz samog Tita ili u njegovom nekadašnjem kabinetu za odmor. U muzeju najavljuju i da već narednih dana očekuju i veću posećenost, dok juče u ovoj kulturnoj ustanovi, osim novinara, nije bilo gostiju, s obzirom na to da su prestonički muzeji ponedeljkom zatvoreni. Računajući odjek koji je vest o teškoj bolesti i smrti Titove udovice imala u čitavom regionu, procene su da će Kuću cveća osim redovnih poštovalaca iz Beograda, obići i veći broj posetilaca ne samo iz Srbije, već i iz bivših jugoslovenskih republika.

Veselinka Kastartović-Ristić dodaje da je zdanje Kuće cveća, posle izmena koje su bile neophodne kako bi se ovde sahranio Josip Broz, konstruisano tako da podseća na mauzolej i da samim tim nije bilo predviđeno da ovde bude još grobnica.

– U takvim memorijalnim kompleksima širom sveta, od istoka do zapada, sahranjivani su samo šefovi država, ali bez supruga. Ako posmatramo iz ugla nekoga čija su struka muzeji, Kuća cveća nije mesto gde bi Jovanka Broz mogla da bude sahranjena, niti je ikada bila ostavljana takva mogućnost – tvrdi Kastratović-Ristić, ali zaključuje da s obzirom na okolnosti koje su povezane sa životom Jovanke Broz i činjenicu da je prirodno da supružnici počivaju zajedno, poslednja volja Titove udovice da njen grob bude baš ovde zvuči kao nešto što je sasvim uobičajeno i prirodno.

----------------------------------------------

Uzor ženama Jugoslavije

Kustos Veselinka Kastratović-Ristić napominje da je Jovanka Broz jedna od ličnosti koje su uz Tita najviše istraživane u ovoj ustanovi i da njena uloga kao prve dame socijalističke Jugoslavije nije bila nimalo zanemarljiva.

– Postoji brojna građa koja potvrđuje njen uticaj na protokol, držanje i imidž Josipa Broza. O tome kolikom broju žena je bila uzor, već postoji toliko svedočanstava da smo i pre dve godine organizovali izložbu „Zlatni album”, sačinjenu od fotografija koje prezentuju modni ukus jugoslovenskog predsedničkog para – svedoči Kastratović-Ristić.

Nikola Belić

objavljeno: 22.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.