Kuburović: Obukom u sudovima protiv nasilja u porodici

Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Obukom u sudovima protiv nasilja u porodici

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će obuka o sprečavanju nasilja u porodici u koju će do juna biti uključeno 400 sudija i tužilaca, a koja počinje danas, dodatno doprineti smanjenju crne statistike porodičnog nasilja koje često ima i smrtni ishod.

"Zadatak te obuke i obaveza koju predvidja Zakon o sprečavanju nasilja je da omogući da policija, javni tužioci, njihovi zamenici i sudije pre svega prepoznaju nasilje i razlikuju ga od porodične svađe i konflikta", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << navela je Kuburović otvarajući u Beogradu trodnevni seminar o Sprečavanju nasilja u porodici u organizaciji Pravosudne akademije.

Ovakve specijalizovane obuke koje će se odvijati do 1. juna kada na snagu stupa Zakon o sprečavanju nasilja, opravdavaju upravo taj međuperiod od njegovog usvajanja u novembru do dana primene, rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, taj zakon u pravni sistem Srbije uvodi novi mehanizam zaštite koz hitne mere, nameće obavezu prepoznavanja i prijavljivanja nasilja, obavezu procene rizika, kao i obaveznu međuresornu saradnju.

Javni tužilac će sada imati mogućnost da reaguje brzo stavljanjem predloga sudu da se podrži hitna mera privremenog udaljenja nasilnika iz stana ili zabrane prilaska žrtvi, rekla je ona i dodala da će na taj način tužilac moći da preduzme radnje i kada nema osnova sumnje da je izvršeno krivično delo, kada je reč o nasilju niskog intenziteta, ili kada postoji opasnost da se ono ponovi.

Ministarstvo je, dodala je, pokrenulo sajt "Isključi nasilje", kako bi informisalo javnost o oblicima nasilja, kako bi svi mogli na vreme da ga prepoznaju i adekvatno reaguju.

O izboru direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Povodom izbora direktora Agencije za borbu protiv korupcije, Kuburović je novinarima rekla da će nadležni odbor te Agencije u što hitnijem roku proceniti i izabrati najboljeg kandidata za direktora, jer je imenovanje važno ne samo za rad ministarstva već i za EU integracije.

Ona je demantovala navode da su neki od 12 prijavljenih kandidata u vezi sa bivšim ministrom Nikolom Selakovićem.

"Ne bih rekla da neki od prijavljenih na konkurs za direktora agencije imaju veze sa ministarstvom, jer sada tu nisu zaposleni. Svako ko ispunjava uslove ima pravo da se prijavi na konkurs, a odbor je taj koji će proceniti koji je kandidat najkvalitetniji da obavlja tu funkciju", odgovorila je Kubrović na pitanje novnara o vezi kandidata sa SNS i bivšim ministrom.

Izrazila je očekivanje da će Agencija u što skorijem roku dobiti direktora, što je veoma značajno jer se očekuje i usvajanje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. U proceduru ne mogu ući nacrt i predlog zakona koji će ići pred vladu, bez dogovora sa direktorom agencije, dodala je ona.

"Struka će odlučiti o izmenama ZKP“

Ministarka je izjavila je da će konačnu reč o potrebi za izmenama Zakona o krivičnom postupku dati stručna javnost, koja treba da ukaže šta treba da se menja kako bi zakon bio efikasnije primenjivan i postupci brži.

Svakako je bilo predviđeno da se vrše izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku, rekla je ona novinarima u pauzi seminara.

"Stručna javnost, pre svega tužioci i sudije koji ga svakodnevno primenjuju, jeste ta koja bi trebalo da ukaže na nedostatke", rekla je Kuburović.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.