Kuburović: Čelično prijateljstvo između Srbije i Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2018, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Čelično prijateljstvo između Srbije i Kine

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je danas u Pekingu odnosi Srbije i Kine, posebno nakon posete predsednika Kine Si Đinpinga 2016. godine Srbiji, podignuti na novi nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

"Možemo slobodno da kažemo da imamo čelično prijateljstvo", rekla je Kuburović, koja učestvuje u Pekingu na otvaranju Međunarodnog foruma o pravnoj saradnji u okviru "Pojasa i puta", koji se održava danas i sutra.

Ministarka pravde je rekla da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podržava inicijativu"Pojas i put", koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping i da je potvrda tome i učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 1. međunarodnom forumu o saradnji u okviru te inicijative.

"Mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji je postao integralni deo inicijative 'Pojas i put' predstavlja važan forum na kome i naša država sa zadovoljstvom uzima učešće", istakla je ministarka.

Ona je dodala da je Treći samit Kina - CIEZ, održan u decembru 2014. godine u Beogradu, kao jedan od rezultata imao dokument pod nazivom "Beogradske smernice", koji je definisao buduće pravce saradnje.

Ona je navela da se ekonomska saradnja dve zemlje uspešno razvija u svim oblastima i da je Kina najveći ekonomski i najvažniji finansijski partner Srbije u Aziji, i da su direktne kineske investicije u usponu.

Ministarka pravde je rekla da je u Srbiji otvorena fabrika Johnson Electric, svetski lider u oblasti elektromotora, zatim fabrika prediva od strane kompanije Eurofiber, a tu je i izgradnja pogona kineske kompanije "Mei Ta" za proizvodnju delova motora automobila itd.

"Naročito ističem primer 'Železare Smederevo' koju je kupila Hesteel Group Co i Srpsko-kineski industrijski park u okolini Beograda, ali i pripreme za otvaranje fabrike električnih automobila i fabrike auto-guma", rekla je Kuburović.

Ministarka pravde je ukazala da kineska strana učestvuje u realizaciji brojnih značajnih putnih i energetskih infrastrukturnih projekata i da je od najveće važnosti uspešna realizacija modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

"Srbija je po broju ugovorenih i realizovanih infrastrukturnih projekata sa Kinom, kao i kroz mehanizam saradnje Kina - CIEZ na prvom mestu, kada se radi o zemljama regiona Centralne i Istočne Evrope", naglasila je ministarka Kuburović.

Kada je reč o oblasti energetike i rudarstva, ministarka je rekla da je od velikog značaja realizacija paket projekta "Termoelektrana Kostolac-B projekti", koja podrazumeva revitalizaciju postojećih energetskih blokova i izgradnju postrojenja za osumporavanje, izgradnju pristaništa na Dunavu i železničke infrastrukture.

"Između RS i NR Kine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o ukidanju viza iz 2017. godine, značajno je povećan broj turističkih poseta. Direktna avio-linija Beograd-Peking od septembra 2017. godine dodatno je uticala na povećanje poseta", rekla je Kuburović.

Dodala je da je i saradnja u oblasti kulture, prosvete, nauke, tehnologije, takođe, u usponu, uz niz uspešno realizovanih projekata.

"Potpisan je Program saradnje u kulturi za 2017-2020. godinu, a tokom posete predsednika Vlade NR Kine Lija 2014. godine, potpisan je i Sporazum o osnivanju kulturnih centara, čija realizacija je u toku", navela je ministarka i istakla da će prva međunarodna izložba u Narodnom muzeju u Beogradu, koji je nedavno otvoren posle decenijske rekonstrukcije, biti posvećena kineskoj kulturi.

Još jednom se zahvalila na principijelnom stavu Kine po pitanju Kosova i Metohije i zalaganju za postizanje rešenja putem dijaloga, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Kuburović je takođe u govoru istakla da dobro regulisan i razvijen pravni sistem, u skladu sa međunarodnim standardima, koji pruža sigurnost građanima i privrednim subjektima, neophodni su uslovi za stvaranje povoljne ekonomske klime i predstavljaju jedan od najvažnijih zadataka u okviru reformskih procesa u Srbiji.

Ministarka pravde je naglasila da je u okviru reforme pravosuđa velika pažnja posvećena unapređenju pravne sigurnosti, kvalitetu i efikasnosti pravde, čemu je znatno doprinelo uvođenje javnog beležništva u pravni sistem Srbije 2014. godine.

Ona je ukazala da je 2016. godine, Javnobeležanička komora Srbije primljena u Međunarodnu uniju notara, čiji je član takođe i Kineska javnobeležnička unija.

"U prethodnih nekoliko godina učinili smo važne korake na unapređenju efikasnosti pravosuđa kroz ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje sudskih troškova, a naročito kroz upotrebu modernih IKT sistema i alternativnog rešavanja sporova", naglasila je Kuburović.

Ona je rekla da je kao poseban deo unapređenja efikasnosti prepoznata medijacija, koja je često najbolje rešenje za privredne subjekte, jer omogućava fleksibilnost i neformalnost, poverljivost, štedi vreme i novac i daje spektar mogućih rešenja za rešavanje spora.

"Uložili smo veliki napor da podignemo svest o medijaciji, unapredimo veštine medijatora i podstaknemo sudove i Državno pravobranilaštvo da koriste alternativno rešavanje sporova u cilju povećanja efikasnosti i efektivnosti pravosuđa, kao i optimizacije resursa", istakla je Kuburović.

Ona je navela da Ministarstvo pravde u Srbiji daje jaku podršku medijaciji, jer je takav način rešavanja sporova brz, jeftiniji i sprovodi se u dobroj veri uz očuvanje prijateljskih i partnerskih odnosa.

"Prepoznajemo napore koje je preduzela Međunarodna akademija za pojas i put, predloživši 'Plavu knjigu alternativnih načina rešavanja sporova', koja ukazuje na prednosti medijacije i istovremeno stavlja akcenat na kulturne razlike strana u sporu, transparentnost postupka i uvažavanje interesa ugovornih strana", istakla je Kuburović.

Nesporno je da medijaciji treba dati prednost u odnosu na sudski postupak, s toga očekujemo da ćemo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti međunarodnom usaglašavanju sistema medijacije, uzimajući u obzir različite kulture, tradicije, pravne i političke sisteme, a posebno privrednu saradnju, naglasila je ministarka.

Ona je ukazala da s obzirom na to da Inicijativa "Pojas i put" podrazumeva široku i intenzivnu međudržavnu i privrednu saradnju, da su sporovi neizbežni i da način, na koji se države nose sa tim sporovima, pravi razliku i postavlja temelj buduće uspešne saradnje.

"Arbitraža ima mnoge prednosti kao način formalnog rešavanja sporova između privrednih subjekata, kao što su fleksibilnost, poverljivost i mogućnost prinudnog izvršenja", rekla je ministarka.

Govoreći o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnoj i građanskoj oblasti između Srbije i Kine, ministarka Kuburović je ukazala da se ta saradnja odvija po osnovu određenih konvencija Ujedinjenih nacija i njenih organizacija.

"Republika Srbija predložila je kineskoj strani četiri sporazuma u oblasti pravosudne saradnje, čijim potpisivanjem ćemo upotpuniti postojeću prazninu i učvrstiti pravni položaj, a samim tim i pravnu sigurnost kineskih kompanija koje posluju na teritoriji Srbije, kao i položaj građana i zaštitu njihovih prava u obe zemlje", naglasila je Kuburović.

Ministarka pravde je podsetila da su partnerski odnosi nekada Jugoslavije, a danas Srbije i Kine, od uspostavljanja strateškog partnerstva 2009. godine, značajno ojačani brojnim posetama na najvišem nivou.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuburović: Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo

Izvor: N1 televizija, 02.Jul.2018

Dobro regulisan i razvijen pravni sistem koji pruža sigurnost građanima i privrednim subjektima, neophodni su uslovi za stvaranje povoljne ekonomske klime i jedan su od najvažnijih zadataka u okviru reformskih procesa u Srbiji, izjavila je u Pekingu ministarka pravde Nela Kuburović...Ona je na otvaranju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.