Kubansku vakcinu dajemo iz milosrđa

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubansku vakcinu dajemo iz milosrđa

Dve pacijentkinje koje su ispunile definisane uslove Ministarstva zdravlja za primenu leka cimavax EGF, započele su sa terapijom u beogradskoj klinici Bežanijska kosa pod nadzorom imunologa sa Kube Pedra Kamila Rodrigeza, koji je patentirao ovaj preparat za lečenje raka pluća.

Poslednjih dana u Srbiji je bilo mnogo nedoumica o korišćenju ovog leka, koji nije klinički do kraja ispitan, a "Vesti" su konačno dobile o svim tim dilemama odgovor iz Ministarstva zdravlja Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Državni sekretar u ovom ministarstvu dr Berislav Vekić objasnio nam je da se kubanski lek ipak neće koristiti za kliničku studiju, kako je ranije najavljivano i da će se pacijentima obolelim od najteže bolesti "davati iz milosrđa".

- Po Pravilniku o oglašavanju leka, Agencija za lekove i medicinska sredstva po tom osnovu je i izdala dozvolu za upotrebu vakcine cimavax. Sva dokumentacija je kompletirana i zato smo sada krenuli u proces davanja leka pacijentima koji su ispunili zadate uslove - kaže Vekić.

Onkolog dr Sanja Kostić objasnila je da je primena vakcine kod nas usaglašena sa evropskim protokolom koji se malo razlikuje od kubanskog.

- Kod nas je definisano da je to četvrti stadijum bolesti i samo karcinom pluća. Indikacije u okviru kojih mi primenjujemo kubansku vakcinu su već primenjene na oko 500 pacijenata u Evropi. Kod nas je veliko interesovanje za ovaj vid terapije. Ljudi nam se svakodnevno javljaju, mi ih upućujemo na jasnu proceduru koja se mora ispoštovati, ali u suštini jedini indikator koji ukazuje na to da li pacijent može da primi ovaj lek jeste specifično tzv. istraživanje "epidermalnog gro faktora" u serumu.

Pacijentima ne treba mnogo vremena da prikupe svu medicinsku dokumentaciju i dođu kod nas kako bismo ovim dodatnim testom gro faktora utvrdili da li ispunjavaju uslove da im se da vakcina - istakla je dr Kostić.

Po njenim rečima, sve ostale analize su standardne i pacijenti ih dobijaju od svojih onkologa i konzilijuma lekara, a ukoliko nešto mora i da se ponovi sve može da se završi u roku od mesec dana.

Nakon što je obišao pacijentkinje Danijelu Biorac Stojanović (45) i Snežanu Gojić (51) i razgovarao sa njima, Kamilo Rodrigez je ukazao da vakcina ne leči tumor, već sprečava njegov rast, ali da je ona "milosrdni lek". Dodaje da vakcinu mogu primiti samo pacijenti u terminalnoj fazi bolesti, odnosno trećoj ili četvrtoj.

- Mi smo u ispitivanjima potvrdili da je davanje vakcine pacijentima unapredilo njihovo zdravlje, odnosno produžilo im život, i to kombinacijom različitih instrumenata - hirurgije, hemioterapije, radioterapije i imunoterapije. Na ovaj način postižemo da kancer postane hronična bolest - pojasnio je Rodrigez.

Pacijentkinji Danijeli Biorac Stojanović, nakon operacije, početkom ove godine utvrđeno je da je došlo do metastaza na četiri vratna pršljena, što je četvrti stadijum bolesti. Brzo je prikupila potrebnu dokumentaciju i prijavila se.

- Došla sam da pokušam i nadam se da ću uspeti. Ja sam borac, imam samo sina i nas dvoje se borimo. Verujem da će sve biti dobro - rekla je Danijela uzbuđeno.

Snežani Gojić je karcinom pluća dijagnostikovan pre dva meseca, a vest da je zadovoljila propisane kriterijume obradovala je i nju i njenu porodicu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.