Kubanske vakcine u tri ustanove u Srbiji

Izvor: Press, 01.Okt.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanske vakcine u tri ustanove u Srbiji

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Davorin Radosavljević izjavio je danas da će se vakcine iz Kube davati u tri velike pulmološke i onkološke ustanove - u Klinici za plućne bolesti u Beogradu, u Kliničkom centru Bežanijska Kosa i u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.
Foto:Blic.rs
Govoreći o toj vakcini, koja se koristi za lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kancera pluća, dr Radosavljević je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da je ona registrovana samo u zemlji proizvođača - u Kubi i da se trenutno ispituje u svetu.
Pacijenti su zainteresovani i postoje "pregrejana očekivanja", ali u stručnom smislu još nema dovoljno podataka da bi se moglo biti sasvim siguran da će to biti lek, istakao je dr Radosavljević.
Dr Radosavljević je ukazao da ta vakcina ima dobar postavljen cilj - da podstakne imunitet pacijenata, jer ona ne može, niti ima ambicije, da sama izleči.
Vakcina se daje pacijentima u najodmaklijem stadijumu bolesti, koji su već primali hemioterapiju, a praktično je neškodljiva, objasnio je Radosavljević i dodao da je namenjena gotovo svim karcinomima pluća.
Dr Radosavljević je podsetio da je kubanska vakcina jedna od desetak koje su ispitivane poslednjih godina, ali da nijedna druga vakcina nije postigla uspeh.
On je naveo da supstance, koje su izolovane iz biljke kanabisa, za sada nemaju lekovita svojstva, kada je reč o lečenju kancera.
"U najmanju ruku je dobro da se izađe u susret velikom interesu javnosti, da koliko god Ministarstvo uspe da nabavi, da to pacijenti dobiju", ocenio je dr Radosavljević.
Dr Radosavljević je objasnio da se vakcina prima jednostavno, potkožno u četiri regije tela, u mišice i u debelo meso i dodao da je Ministarstvo nabavilo određenu količinu, koja će biti distribuirana i da će pažljivo biti praćen efekat.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je 29. septembra da je Srbija, odnosno Ministarstvo zdravlja, ispunilo sve obaveze u vezi sa nabavkom kubanskih vakcina, te da se čeka potpis kubanske strane i da će onog časa, kada vakcine stignu u Srbiju, novinari imati sve informacije.
 
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.