Kubanci protestuju osuđujući kašnjenja struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2022, 10:34

Kubanci protestuju osuđujući kašnjenja struje

Grupe Kubanaca protestovale su u petak uveče na ulicama Havane već drugu noć, osuđujući kašnjenja u potpunom obnavljanju snabdevanja električnom energijom, tri dana nakon što je uragan Ijan doveo do prekida struje širom ostrva.

Novinari AP- a videli su ljude kako demonstriraju na najmanje pet mesta u gradu ili na njegovoj periferiji, uključujući četvrti Bareras i La Galjega, gde su stanovnici blokirali ulice zapaljenim gumama i smećem.

Demonstranti na aveniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vila Blanka uzvikivali su "Želimo svetlo!" dok su lupali kašikama u lonce. Policija je blokirala pristup ulici, ali sukoba nije bilo.

Kubanski internet nije u funkciji po drugi put u dva dana, a spekuliše se da to nije povezano sa problemima usled oluje, već pre s pokušajem da se spreči širenje informacija o demonstracijama, napominje američka novinska agencija.

Struja je u nekim delovima zemlje obnovljena u sredu, pošto je dan ranije zemljom protutnjao uragan, ali su druge oblasti ostale bez nje, uključujući i prestonicu.

Vlada nije saopštila koliki je procenat stanovništva ostao bez struje u petak, ali je dostupna informacija da je samo 10 odsto od 2 miliona stanovnika Havane imalo struju u četvrtak uveče.

Ponovljeni nestanci struje na ionako krhkoj kubanskoj električnoj mreži bili su među uzrocima najvećih socijalnih protesta na ostrvu u julu 2021.

Stručnjaci su rekli da je potpuni nestanak struje pokazao ranjivost kubanske elektroenergetske mreže i upozorili da će za rešavanje problema biti potrebno vreme i izvori, a njih ova zemlja nema.

Kuba traži hitnu pomoć od SAD zbog nestanka struje

Kubanske vlasti uputile su neuobičajen zahtev za hitnu pomoć administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, nakon što je uragan Ijan prekinuo elektroenergetsku mrežu na celom ostrvu, a 11 miliona ljudi ostalo bez struje, objavio je Volstrit džurnal.

Vašington procenjuje da bi kubanske vlasti stavile prioritet na bolnice, pumpe za vodu, kanalizaciju i drugu vitalnu infrastrukturu ako bi Bajdenova administracija pozitivno odgovorila na neuobičajen zahtev za pomoć iz Havane, objavio je list Volstrit džornal, pozivajući se na pregled komunikacije elektronskom poštom.

Stejt department nije još odgovorio na zahtev da potvrdi ovaj izveštaj američkog lista, kao ni ambasada Kube u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Bajden je obećao da će ponovo pokrenuti komunikaciju sa Kubom nakon višegodišnjih sukoba između Havane i Vašingtona, navodi britanska agencija.

Prošle godine u julu na ostrvu su održani antivladini skupovi, najveći od revolucije bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra 1959. godine.

Policija je tada uhapsila više od 1.000 ljudi, prema procenama organizacija za ljudska prava, a stotine demonstranata je i dalje u zatvoru, pokazuju zvanični podaci.

Ovo policijsko gušenje protesta na Kubi dovelo je do toga da, umesto obnavljanja komunikacije, SAD uvedu sankcije kubanskim zvaničnicima.

Kubanska vlada je za proteste okrivila mešanje Vašingtona, podseća Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kubanci protestuju zbog nestanka struje

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2022

Grupe Kubanaca protestovale su drugu noć na ulicama Havane, zbog kašnjenja u obnavljanju snabdevanja strujom, tri dana nakon što je uragan Ijan doveo do nestanka struje širom ostrva.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.