Kuba van liste sponzora terorista

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba van liste sponzora terorista

Stejt department će, kako se očekuje, za dan ili dva predložiti da se Kuba ukloni sa liste država optuženih za sponzorisanje terorista, javio je CNN.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Ben Rods je nešto ranije izjavio da se procena Stejt departmenta bliži kraju, ali nije mogao da precizira kada će ona biti obelodanjena.

"Očekujemo da je to najverovatnije u završnoj fazi, ali ne možemo da kontrolišemo tajming", rekao je on, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će brzo reagovati čim dobije preporuku Stejt departmenta da se Kuba ukloni sa američke liste država koje sponzoriše terorizam, što je jedina preostala prepreka za obnovu odnosa između Vašingtona i Havane.

"Čim dobijem preporuku, biću u mogućnosti da delujem u skladu s tim", rekao je Obama u intervjuu za Nacionalni javni radio.

Kuba je na američku listu sponzora terorizma uvršćena 1982. godine zbog pomaganja pobune marksističkih kolumbijskih gerilaca FARC.

Nekoliko dana uoči Samita u Panami, gde će Obama biti "licem u lice" sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom, američki predsednik nije ponudio bilo kakav jasan znak kada bi to moglo da bude.

Obama je, u intervjuu za Rojters početkom marta, izjavio da se nada da će SAD biti u mogućnosti da otvore ambasadu na Kubi do Američkog samita 10. i 11. aprila, a američki zvaničnici su, u međuvremenu, naveli da je donošenje takve odluke ubrzano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.