Kuba na Istoku

Izvor: Politika, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba na Istoku

Kad se prekrši prvi propis, boravak u Mjanmaru, bivšoj Burmi, postane mnogo prijatniji. Dolar se ne promeni za propisanih šest kjata nego za "crnih" 1.500. Onda provod može da počne. Jer posle te prve, preskočene prepreke nije problem ni staviti u džep uniformisanom gužvicu kjata, koja ne prelazi dva dolara, pa da on zažmuri i pusti radoznalce da obiđu zabranjene zone za strance.

Skupo je samo ručno tkano platno u tamnocrvenoj, mahovinazelenoj i beloj geometriji. Dugačka haljina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sarong košta i do 20 dolara. A ta haljina i otvorene papuče praktična su oprema i za turiste: u budističke hramove je zabranjeno ulaziti u kratkim pantalonama i majicama bez rukava, a pošto je obavezno izuvanje, onda pertle stvaraju problem.

Besplatan čaj čeka na stolu restorana gde se, u rasponu od vegetarijanske skromnosti za pola i piletine od celih dolar i po, jede bez bojazni od ameba. Ali, dobar stomak treba za mohinga doručak – čorba s knedlama u kari sosu čiji ukus varira od slatkog do ljutog – a naviknut nos na oun-no-kao-sui, gustu supu od kokosovog mleka s ukuvanom piletinom. Uz to ide i salata la-peh-thou od ukiseljenih listova čaja, seckane zelene salate i gomile pirinča.

Osetnih 10 dolara daje se na granici za markicu vize u pasošu, koja će se proveravati nekoliko puta dnevno pri rutinskim kontrolama; dosadno je, ali je zato bezbedno. Po danu. Noću se strancima preporučuju hoteli od pet zvezdica gde prenoćište s doručkom košta 60 dolara, a u najluksuznijim spa i do 100. Hoteli sa zvezdicama počinju od 20 dolara. Vazdušni skokovi od Jangona, poznatijeg kao Rangun, do turističkih Meka, 40 do 80 dolara. Spori vozovi dušu su dali za pisanje reportaža o svakodnevnom životu. Putujući ovim fijakerima na šinama, narod trguje, jede, priča sa strancima kojih je željan posle decenija izolacije.

Nijedna zemlja na svetu nema toliko zlatnih pagoda i hramova kao Mjanmar. Na hiljade, hiljadu godina starih. Između ove očuvane slave srednjovekovnih dinastija vode putevi od crvene zemlje po kojima se vuku zaprežni karavani, čije polupokrivene prtljage vuku mule i bivoli.

U Mandalaju se nalazi najveća knjiga na svetu – 729 mermernih ploča u koje je uklesano budističko vjeruju. A ispred je pijaca na odignutim daskama po kojima sede prodavačice prekrštenih nogu i nude biljnu medicinu za produženje života i muškosti. U pozadini, uveren u svoju besmrtnost, kulira ležeći Buda kolosalnih razmera.

Predveče treba otići u centar za meditaciju Sagoing gde sunce odbija da ode sa zlatnih kupola ispod kojih je lenja, plava reka po kojoj se razvlači beli peščani sprud. Kraljevsko jezero pored Jangona obilazi se u ogromnoj gondoli na deset pagodastih spratova čiji je pramac razdvojen u dve zmajske glave koje predstavljaju zmijsku pticu karavajkt. Kraljevski doživljaj u raju za one koji u njemu ne žive.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.