Krv je plivala Dunavom: Mađarski fašisti ubili su oko 4.500 Srba, Jevreja i Roma

Izvor: Telegraf.rs, 22.Jan.2017, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krv je plivala Dunavom: Mađarski fašisti ubili su oko 4.500 Srba, Jevreja i Roma

Pre 75 godina, u zločinu poznatom kao "novosadska racija", mađarski fašisti ubili su i pod led bacili 4.500 Srba, Jevreja i Roma.

Racija u južnoj Bačkoj je naziv za pogrom koji su mađarski fašisti Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima u južnoj Bačkoj tokom Drugog svetskog rata.

Racija je sprovedena u Novom Sadu od 21. do 23. januara 1942. godine, u naseljima Šajkaške - Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Vilovu, Žablju, kao i u gradovima Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

Za tri dana racije u Novom Sadu u vodama Dunava je nestalo više od  1.300 (2.000) Novosađana. Ukupan broj nestalih tokom pogroma je oko 4500. Pored Srba i Jevreja, u raciji je ubijen i jedan broj pripadnika drugih etničkih grupa, najvećim delom Roma.

Racija je otpočela u Šajkaškoj (4-19. januar), nastavila se u Novom Sadu (21-23. januar), a završila u Bečeju (25-29. januar).

Foto: Wikimedia/Pokrajac

Navodni povod za pogrom širih razmera pronađen je u otkrivenom pritajenom Šajkaškom partizanskom odredu u Žabaljskom ritu na Pustajićevom salašu. Kod ove grupe pronađeno je 17 pušaka.

Odred je otkriven 4. januara 1942. godine od strane patrole mađarskih žandarma i graničnih lovaca, koji su ih napali. U samoodbrani, šajkaški rodoljubi su ubili dva graničara lovca i dva žandarma, a nekoliko ih ranili.

Dejstvom velikih okupatorskih snaga ovaj odred je u potpunosti razbijen u toku istog dana, 4. januara 1942. godine. Ovaj događaj zvanična klika proglasila je za "ustanak".

Mađarske okupacione vlasti iskoristile su ovaj manji incident kako bi nastavile sa sprovođenjem svoje politike u Bačkoj. Pravi cilj racije je bila kampanja etničkog čišćenja usmerena protiv srpskih i jevrejskih civila (uključujući žene, decu i stare), kao i pljačka njihove imovine.

Prema istoričaru Zvonimiru Goluboviću, racija je planirana znatno ranije i napad na partizane u Šajkaškoj je samo iskorišćen kao izgovor za sprovođenje planiranog genocida.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Sutra se obeležava 75 godina od Novosadske racije

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2017

Povodom 75 godina od Novosadske racije, u ponedeljak, 23. januara kod Spomenika žrtvama racije na Keju biće organizovan pomen...U pomenu nastradalima učestvovaće patrijarh Irinej i drugi episkopi SPC-a i sveštenici...Na sajtu Eparhije Bačke se navodi i da će u ime Jevrejske zajednice Srbije molitveni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.