Kruzer sa Srbima doplovio u Dubrovnik

Izvor: B92, 20.Maj.2020, 20:33

Kruzer sa Srbima doplovio u Dubrovnik

Dubrovnik -- Kruzer "Karneval Medžik" sa 756 članova posade, među kojima ima i pet Hrvata ali i građana Srbije, uplovio je danas u dubrovačku luku Gruž.

Ta luka je odredište za postupak povratka pomoraca u matične države.

Na brodu kapaciteta 3.500 putnika, su i državljani Ukrajine, Rumunije ali i manji broj pomoraca iz zemalja okruženja, od Slovačke, Srbije i Crne Gore do Makedonije, Albanije i Kosova, prenosi Hina.

Oni će danas i sutra u svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje biti prevezeni čarter letovima ili autobusima.

MUP će obaviti formalnosti pregleda dokumenata.

Koordinator ITF-a (International transport Federation) i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić izrazio je uverenje da na brodu nema zaraženih s obzirom na to da je tako dugo u karantinu, ali će se ipak pridržavati mera vezanih za ovu situaciju.

Pre luke Dubrovnik brod je bio u Gibraltaru.

Ivona Pavletić iz Rijeke odahnula je nakon iskrcavanja. "Super je osjećaj. Zdravi smo, živi i sretni. Jedva smo čekali", rekla je Pavletić, dok je Julijana Krstić iz Srbije istakla kako je postupak repatrijacije protekao dobro.

"Idem kući, dosta je bilo. Sve je u redu, ali dugo je trajalo. Imali smo i smeštaj i hranu, ali svi su uplašeni oko koronavirusa", istakla je Krstić.

Sanja Sekulovska iz Makedonije rekla je kako je na brodu bilo sigurno i dobro, a da je i lep osećaj opet biti na kopnu.

"Nadam se da ću što pre nazad na brod", istakla je Sekulovska.

Koordinator ITF-a Perić rekao je, kako repatrijaciju zbog sutuacije sa korona virusom, još čeka ukupno oko 800 hrvatskih pomoraca.

"Ta brojka se iz dana u dan povećava. Reč je većinom o časničkom kadru, a deo je i osoblje hotela. Većina tih brodova koncentrirana je na Karabima ili oko Floride", rekao je Perić.

Sledeće nedelje u Dubrovnik bi, takođe u postupku repatrijacije, trebalo da stigne i "Karneval Briz".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kruzer Karneval Medžik stigao u Dubrovnik, među posadom i srpski državljani

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Maj.2020

Kruzer "Karneval Medžik" sa 756 članova posade, među kojima ima i pet Hrvata ali i građana Srbije, uplovio je danas u dubrovačku luku Gruž, kao odredišnu luku za postupak povratka pomoraca u matične države...Na brodu kapaciteta 3.500 putnika, su i državljani Ukrajine, Rumunije ali i manji broj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.