Kruška - voće sa čak devet vitamina

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2018, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruška - voće sa čak devet vitamina

Puna hranljivih sastojaka i minerala kruška usporava osteoporozu i starenje kože, a pektina, koji snižava holesterol, čak ima više nego jabuka. Preporučuje se i ženama sa cistama u grudima.

Nisu kruške džabe u Homerovoj "Odiseji" nazvane darom bogova. Ova voćka sadrži pregršt vitamina i minerala, pa pomaže kod mnogih bolesti. Od vitamina tu je čak njih devet - A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B9 (folna kiselina), C, E i K. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << krušci su sadržani i brojni minerali poput bora koji pomaže organizmu da zadrži kalcijum, čime se sprečava ili usporava osteoporoza. Duet vitamina C i bakra ima odlično antioksidativno, pa tako i antikancerogeno dejstvo.

Za krušku važi i da štiti kožu od starenja, za šta je najviše zaslužno dejstvo beta karotena, vitamina E i vitamina C. Ovi antioksidansi su vrlo bitni i za jačanje imunog sistema, kao i za zdravlje srca.

Zanimljivo je i da se pektin, koji snižava holesterol, uglavnom pripisuje jabuci, a više ga ima kruška! U kori kruške su smešteni mnogi hranljivi sastojci, a za osobe sa probavnim problemima dobre su kruške sa tankom i mekom korom.

Iz ruske narodne medicine nam stiže još jedna izuzetno korisna receptura, a pomaže očima i čisti bubrege.

Grančicu kruške, dužine 10-15 cm, sitno iseckajte. Stavite je u neoštećenu, emajliranu šerpu i prelijte je jednim litrom vode. Prokuvajte je na laganoj vatri od pet do sedam minuta. Skinite šerpu sa vatre i ostavite da se čaj ohladi, pa ga procedite. Pijte po jednu čašu ovog čaja tri puta dnevno. Za tri-četiri meseca redovnog konzumiranja ovog čaja nestaju "mušice" pred očima, poboljšava se vid, a poboljšava se i rad bubrega.

Smuti za ravan stomak

Zove se ovako, jer je idealan za doručak, a zdrav doručak vodi do uravnotežene ishrane i vitke linije.

Sastojci:

2 kruške ili jabuke narezane na manje komade

2 dcl mleka

1,5 dcl probiotičkog jogurta

2 kašike ovsenih pahuljica

pola kašičice cimeta

prstohvat soli

po želji zasladite medom

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.

Energetski napitak

Sastojci:

veća kruška oprana i očišćena

veće zrele banane

120 ml nezaslađenog bademovog mleka

4 kašičice zobenih pahuljica

150 g grčkog jogurta

kašičice cimeta

cm svežeg đumbira oguljenog

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Po potrebi dodajte još mleka da dobijete smuti željene gustoće.

Melem za dojke

Ovaj recept treba da koriste žene koje su imale povrede dojki ili ciste na dojkama. Njima se inače savetuje da smanje unos soli i masnoća u organizam, kao i cigarete i kafu. Recept za melem je sledeći: Uzmite 100 g čuvarkuće, sameljite i u to pomešajte jednu kašiku meda i jednu krušku samlevenu ili dobro zgnječenu. Sve se pomeša i tako se koristi.

Napravite domaći ajvar, iako živite u stanu

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.