Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruševljani se dave u smradu

Kruševljani se dave u smradu

KRUŠEVAC - Kruševljani se već nekoliko dana suočavaju sa neprijatnim mirisom koji se javlja u pravilnim intervalima. Nadležne službe još ne znaju ko bi mogao biti zagađivač.

Po rečima doktora Mihajla Petkovića, pomoćnika direktora Zavoda za zaštitu zdravlja, rezultati ispitivanja aerozagađenja do 5. do 11. septembra, bili su u granicama dozvoljenih, iako se veliki broj građana javljao žaleći se na neprijatan miris >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u različitim delovima grada.

- Ekološka inspekcija je, u pratnji stručnjaka Zavoda, obišla 'Župu', FAM, 'Plimu M', 'Rubin', Toplanu, Cinkaru 'Latifović', pogon Dabižljevića, kako bi proverila šta i kako rade i da li nešto ispuštaju u vazduh. Nakon toga Ekološka inspekcija je zatražila da ispod IMK '14. oktobar', u industrijskoj zoni na Jasičkom putu, postavimo još jedno merno mesto - objašnjava doktor Mihajlo Petković.

Zavod za zaštitu zdravlja je u saradnji sa republičkom i opštinskom ekološkom inspekcijom uveo dnevnik prijava kako bi se ustanovilo u koje doba dana, u kom intenzitetu i kakav neprijatan miris se pojavljuje u određenom delu grada, a cilj je da se otkrije potencijalni zagađivač.

- Nemoguće je uraditi uzorkovanje na osnovu mirisa. Zato se prikupljaju sve relevantne informacije - vrsta mirisa, intenzitet, lokacija. Ukoliko je to, recimo, miris sumpora, onda možemo da tražimo eventualni izvor, da radimo merenja direktno na izvoru i utvrdimo stepen zagađenja - dodaje Petković.

Kruševljani neprijatan miris mogu da prijave opštini - pre podne Ekološkoj inspekciji, a posle podne službi obezbeđenja. Prijave će primati i Zavod za zaštitu zdravlja i Centar za obaveštavanje.

- U poslednja 24 časa imali smo dve prijave. U okolini bioskopa 'Kruševac' je prijavljeno da se oseća sličan miris kao kod prerade uljane repice, što bi trebalo da nas uputi na Fabriku ulja. Druga prijava je bila u blizini Kosturnice, preko puta zgrade Šumske sekcije. Osoba koja je prijavila tvrdi da je videla dimnjak iz kojeg kulja gust dim i odakle se širi neprijatan miris - priča Milovan Milenković, šef Centra za obaveštavanje.

S. Milenković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.