Krupanj, kuće do zime, pomoć i u gorivu

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krupanj, kuće do zime, pomoć i u gorivu

Premijer Aleksandar Vučić obišao je Krupanj kako bi se uverio da su radovi na sanaciji pri kraju. Do zime će, prema obećanju, biti obnovljene i izgrađene kuće, najavio Vučić. Država će rešiti problem jalovišta, istakao je premijer.

Aleksandar Vučić je u razgovoru sa meštanima primetio da je ralizovano svih 304 rešenja, koliko je i izdato, prenosi Tanjug.

Prmijer Vučić je izjavio da će se eventualnom rekonstrukcijom vlade baviti od januara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Vučić je na pitanje novinara u Krupnju da li se može očekivati rekonstrukcija vlade, kratko odgovorio: "Baviću se time od januara".

Dodaje da je isplaćena pomoć u ukupnoj vrednosti od oko 67,5 miliona dinara.

Premijer je rekao da je u toku gradnja 17 kuća, u koje će se useliti 60 ljudi, a da će biti podignuto još deset, čija izgradnja kasni zbog ogranizovanja tendera.

"Zima još nije došla, a do zime ćemo završiti sve kako smo i obećali", poručio je Vučić.

Premijer je istakao da će Krupanjcima stići i pomoć u gorivu, đubrivu, poljoprivrednim mašinama, semenu...za šta je obezbeđeno oko 470.000 evra.

Prema njegovim rečima, radiće se i na nasipima reka u okolini, a biće rešen i problem nekoliko kuća koje se nalaze na kližištu.

Premijer je uveren da niko ne bi trebalo da bude nezadovoljan, osim ukoliko ne smatra da je neko drugi dobio više nego što mu pripada.

Premijer je izjavio da je ukupno podneto oko 100 krivičnih prijava zbog malverzacija sa sredstvima namenjenim obnovi poplavljenih područja.

"Mučno mi je da objasnim da postoji neko ko je pokušao muku naroda sa poplavom da iskoristi da dobije nešto više. Bežim od toga i da pitam koliko je krivičnih prijava podneto, ali mislim da ih je oko 100", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da uvek razgovara sa ljudima i da bi voleo da i lideri lokalnih samouprava i mesnih zajednica razgovaraju sa ljudima i da saslušaju njihove probleme.

"Nekada su ljudu u pravu, nekada nisu. Važno je saslušati ih. danas sam ovde video uglavnom zadovoljne ljude", naglasio je Vučić.

Vučić je ponovo zavalio šeiku UAE Mohamedu bin Zajedu, UN i EU na pomoći koju pružaju ne samo ovde, već širom Srbije.

Vučić je gradilišta obišao u pratnji ministra za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, direktora Vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenog područja Marka Blagojevića, ambasadora Ujedinjenih arapskih Emirata Džume Rašid Sejf Zajid Al Daherija i stalne predstavnice UNDP Irene Vojačkove Solorano, kao i predsednika opštine Krupanj Radeta Grujića.

Građani Krupnja dočekali su premijera na gradilištu brojnim pitanjima, pre svega u vezi sa rešavanjem zahteva za pomoć u obnovi, ponajviše stanovnika mesta Kostajnik, čije su kuće ugrožene od klizišta.

Premijer je rekao da se radi o problemu kuća koje nisu bile poplavljene, ali im preti opasnost, jer se nalaze na klizištu.

Vučić je istakao da će nastojati da se reši ovaj problem, ali da najpre treba završiti radove na zbrinjavanju onih koji su zbog poplava ostali bez krova nad glavom.

Klizište je drugi vid nedaće, za koji nije donet zakon, ali ćemo se pozabaviti time, poručio je šef srpske vlade najavivši da će nadležne vlasti obići pogođene kuće kako bi utvrdili stepen ugroženosti.

Zamolio je građane za razumevanje i strpljenje rekavši da će posle izgradnje kuća odmah krenuti da rešava i ovaj problem koji tišti jedan broj građana.

Vučić je rekao da je dosta toga urađeno i oko putne infrastrukture, što je bilo drugo pitanje građana, ističući da nije još sve završeno, ali da će svakako biti sve rešeno.

Država će rešiti problem jalovišta

Premijer je izjavio da će država rešiti problem izlivanja toksične jalovine iz zatvorenog rudnika Stolice kod Krupnja, koji je u vlasništvu kocerna "Farmakom", čim za to pronađe zakonski osnov.

Vučić je rekao novinarima da je država prinuđena da reši taj problem, u interesu građana iako je reč o problemu za koji je odgovorna jedna privatna kompanija.

Prema njegovim rečima, država je shvatila da mora da interveniše jer "imamo neodgovornog privatnika i neodgovorno ponašanje".

"Morate da razumete jednu stvar. Vi govorite o privatnom preduzeću, o problemu koje je nama napravilo privatno preduzeće, a imali su para kada je trebalo da uzmu i zarade", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je za ponedeljak tim povodom zakazao sastanak sa ministrom za vanredne situacije Velimirom Ilićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i direktorom Kancelarije za obnovu Markom Blagojevićem.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se postave dve brane kako bi se sprečio prodor jalovine i dodao da se do sada u reke izlilo 80.000 kubnih metara te opasne materije.

Zatvoreni rudnik Stolice deo je koncerna "Farmakom" u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić u Krupnju: Krivične odmah, kuće do zime

Izvor: Mondo, 01.Nov.2014

Aleksandar Vučić u Krupnju izjavio da će do zime biti obnovljene i izgrađene kuće i najavio dalju pomoć meštanima u gorivu, đubrivu, beloj tehnici… Premijer kaže ima oko 100 krivičnih prijava zbog malverzacija sa sredstvima za poplave...Foto: Tanjug/Zoran Žestić.."Mučno mi je da objasnim...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.