Krunski svedok optužuje Sanadera

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krunski svedok optužuje Sanadera

Prema svedočenju bivšeg čelnika "Hipo banke" Kristijana Raušera, koferi novca stizali avionom iz Hrvatske u Klagenfurt, a zatim odlazili u Lihtenštajn. Za razgovore sa Sanaderom bio zadužen bivši direktor banke Volfgang Krulterer, tvrdi Raušer.

Bivši finansijski direktor "Hipo Alpe Adria Banke" Kristijan Raušer, koji se pojavljuje kao krunski svedok austrijskog državnog tužilaštva optužio je bivšeg šefa hrvatske vlade Ivu Sanadera da je umešan u aferu "Hipo banke", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi HRT.

Svedok je austrijskoj televiziji ORF otkrio pojedinosti o diskretnoj bankarskoj filijali u dvorcu nadomak Klagenfurta.

Raušer tvrdi da su iz Hrvatske u Austriju avionom stizali koferi novca, a zatim iz Klagenfurta odlazili u Lihtenštajn.

Priznao je kako je i sam bio uvučen u sporne novčane poslove sa Hrvatskom. Prema njegovim tvrdnjama, za Ivu Sanadera bio je zadužen bivši direktor "Hipo banke" Volfgang Krulterer, dok je za generala Vladimira Zagorca bio zadužen Finter Stridinger.

"Ponekad se poslovalo i preko Jorga Hajdera, visokog čelnika "Hipo banke", koji je zatim kontaktirao sa svijom izvorima u Beču, a posebno mi je poznata situacija kada se razgovaralo sa ministrom Graserom", rekao je Raušer.

Prozvani Ivo Sanader i dalje boravi u Americi, ali bi za osam dana, prema agendi, trebalo da se pojavi u Austriji, gde će učestvovati na panel diskusiji povodom 15 godina Daytonskog sporazuma.

Nekoliko dana pre njega, u Beču će biti i Mladen Bajić, na sastanku Posebne radne grupe hrvatskih, austrijskih, nemačkih i lihtenštajnskih tužilaca, koji će razmeniti informacije o sumnjivim međunarodnim transakcijama "Hipo banke".

Hrvatsko tužilaštvo najviše zanima da li u spornim transakcijama ima ilegalnih provizija hrvatskim poveriocima.

"Hipo banka" je u Hrvatsku ušla još 1994. godine. Bivši predsednik Uprave Volfgang Kulterer, koji je u pritvoru, prvi sastanak imao je sa tadašnjim premijerom Sanaderom i ministrom spoljnih poslova.

Prema pisanju hrvatskih medija, "Hipo banka" je u tu državu investirala znatna sredstva. Bila je pod nadzorom i austrijske i hrvatske narodne banke.

Advokat prozvanog Vladimira Zagorca, Zvonimir Hodak, koji ga ne brani u slučaju "Hipo banke", smatra da mu advokat neće biti potreban.

"Neozbiljno je da nekakav svedok danas priča o nekakvim avionima sa novcem, kao da je on bio na aerodromu na pisti pa je gledao kako se taj novac prenosi. Mislim da za sada nema nijednog konkretnog dokaza o nezakonitom delovanju Vladimira Zagorca u okviru banke", izjavio je Hodak za HRT.

Zagorec proneverio više od 70 miliona evra?

Austrijski istražitelji poseduju opsežnu dokumentaciju koja svedoči o sumnjivim poslovima između Vladimira Zagorca i "Hipo banke".

Tokom istrage o finansijskim malverzacijama unutar banke, u Klagenfurtu je nađen registar na čijoj je poleđini pisalo "Zagorec", a u kojem je bila arhivirana dokumentacija o nekoliko Zagorčevih projekata.

Ukupna vrednost kredita što ih je "Hipo banka" dala Zagorcu za realizaciju projekata iz navedenog registratora iznosi preko 71,5 miliona evra.

U službenoj dokumentaciji do koje je došao Novi list navodno piše kako se na temelju iskaza svedoka i drugih dokaza kojima raspolažu austrijski istražitelji može opravdano sumnjati da su odgovorne osobe u "Hipo banci" pri finansiranju Zagorčeve finansijske jedinice počinile kazneno delo pronevere.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvatski mediji: Sanader povezan sa bivšim čelnicima Hipo banke

Izvor: Politika, 23.Avg.2010

ZAGREB - Bivši službenik Hipo Alpe Adrija banka direktno je povezao bivše šefove Hipo banke, koji se dovode u vezu sa finansijskim malverzacijama u toj banci, s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i penzionisanim generalom Vladimirom Zagorcem, pišu danas hrvatski mediji...Bivši službenik...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.