Krunisan novi kralj Zulua

Izvor: B92, 20.Avg.2022, 23:16

Krunisan novi kralj Zulua

Novi kralj južnoafričke etničke grupe Zulu, Misuzlu kaZvelitini, krunisan je danas na velikoj ceremoniji.

Na ceremoniji je prisustvovalo oko 1.000 ljudi, u ruralnom delu južnoafričke pokrajine KvaZulu-Natal.

On je krunisan kao tradicionalni lider Zulua, iako su neki članovi kraljevske porodice osporili njegovo pravo da nasledi preminulog oca, kralja Gudvila Zvelitinija, preneo je AP.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa je priznao Misuzulu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaZveltinija kao zakonitog naslednika Zulu prestola.

Misuzulu kaZvelitini se danas obratio svojim pristalicama tokom tradicionalnog rituala pod nazivom ''ukungena esibajeni'', čime je obeležio početak njegove kraljevske vladavine.

On je pozvao na jedinstvo među Zuluima i zahvalio Ramafosi na podršci.

Etnička grupa Zulu u Južnoj Africi je najveća etnička grupa u zemlji i čini je više od 12 miliona ljudi, koji uglavnom žive u pokrajini KvaZulu-Natal.

Poznati su po žestokom otporu britanskom kolonijanizmu pod kraljem Šakom Zuluom, početkom 19. veka.

Lider Zulua kontrološe više od 28.000 kvadratnih kilometara zemlje u pokrajini KvaZulu i nesumnjivo je najuticajniji tradicionalni lider u Južnoj Africi, dodaje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Krunisan novi kralj u Južnoj Africi

Izvor: Blic, 21.Avg.2022, 00:34

Novi kralj južnoafričke etničke grupe Zulu, Misuzlu kazvelitini, krunisan je danas na velikoj ceremoniji na kojoj je prisustvovalo oko 1.000 ljudi, u ruralnom delu južnoafričke pokrajine KvaZulu-Natal.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.