Krško proradilo posle manjeg kvara

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krško" proradilo posle manjeg kvara

Stanje u nuklearnoj centrali "Krško" se normalizovalo i elektrana je ponovo priključena na dalekovod nakon što je automatski prekinula rad. Ne postoji apsolutno nikakav rizik od radijacije, poručuju iz slovenačke nuklearke.

Nakon manjeg kvara, kada se slovenačka nuklearna centrala "Krško" automatski isključila, ponovo je priključena na dalekovod.

"Kvar je trajao oko sat vremena, sve se stabilizovalo i elektrana je ponovno priključena na dalekovod," izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je direktor Agencije za nuklearnu sigurnost Slovenije Andrej Stritar, a prenosi zagrebački Jutarnji list, pozivajući se na izvešstaj Žurnala 24.

"Sistem se isključio u 10.30, pošto je dalekovod 'Tumbri-Krško 2', koji snabdeva Zagreb strujom, ostao van pogona, saopštili su zvaničnici nuklearke, i dodali da nije bilo opasnosti od radijacije.

"Do privremenog zaustavljanja rada došlo je po aktiviranju automatske zaštite, koja je izbacila prekidač u rasklopnom postrojenju, pa je dalekovod bio bez napona", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, to je izazvalo ispad turbine i zaustavljanje reaktora, pa su planski startovali dizel generatori.Nakon otklanjanja kvara,može se pokrenuti procedura za ponovni start elektrane.

Poslednji put elektrana "Krško" je stala pre osam godina, zbog nepravilnog rada izolacionog ventila, tokom redovnog testiranja. "Upucavanjem" energetskih rezervi u sistem tada je sprečena nestašica struje evropskih razmera.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.