Kroz učeničke zadruge do knjiga i ekskurzije

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroz učeničke zadruge do knjiga i ekskurzije

Sve škole u Požarevcu osnovale su učeničke zadruge. Proveravali smo kakva su im iskustva i planovi.
U požarevačkoj osnovnoj školi Kralj Aleksandar Prvi nema učenika bez užine i knjiga, jer su njihovi školski drugovi kroz rad u zadguzi obezbedili sredstva za decu iz porodica lošijeg socijalnog statusa.

„Veoma mi je drago zato što sam mogla da pomognem nekome ko nema sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da priušti nešto i veoma i je zanimljivo i zabavno, tako da sam srećna", kaže Tamara Matić, učenica 8. razreda.
„Provodimo vreme zajedno, učimo o sitnim stvarima koje će nam možda trebati u životu da i mi posle škole zaradimo neki dinar", objašnjava Jana Vasić, učenica 8. razreda.
„Jedino mi je žao što sam ja osmi razred, a tek je osnovano pre 5-6 meseci. Šteta što ne traje duže", kaže Petar Radmanovac, učenik 8. razreda.
Požarevac je prvi grad u Srbiji u kojem su sve osnovne i srednje škole osnovale zadruge. Vredni učenici izrađuju sapune, magnete, čigre, dekoraciju, uzgajaju i rasađuju biljke.
„Mi imamo u planu da proširimo sekcije da postavimo štand sa ostalim školama oko Nove godine, kako bismo što više dece uključili", priča Marina Jevremović, profesorka razredne nastave.
Ove godine su preko zadruge nabavili knjige za skoro 1000 učenika koliko pohađa ovu školu i tako uštedeli deo novca koji bi dali za rabat. Već planiraju kako će uložiti zaradu od sledeće godine.
„Jedna od ideja je da napravomo za sve učenike uniforme, u zavisnosti od toga koliko budemo imali sredstava i koliko budemo prikupili u narednom periodu. Zatim putovanje učenika na ekskurzije, jer hoćemo da stimulišemo svu ovu dobru decu", objašnjava Goran Seger, direktor OŠ „Kralj Aleksandar Prvi".
Jedna uspešna učenička zadruga zahteva veliki rad i energiju učenika, profesora i roditelja, a toga u ovoj školi ima u izobilju.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.