Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroz tunel u maju

Kroz tunel u maju

ČAČAK - Posle godinu i po danonoćnih radova najzad je probijen tunel u Mečkovom brdu na novoj obilaznici u Ovčar Banji. Putari i tuneldžije užičkih 'Puteva' i beogradskog 'Intermosta' susreli su se sa dva strane brda u četvrtak oko 10 časova. Samo nakratko se zastalo, da se kolege rukuju i da se uz čašicu rakije nazdravi, a pravo slavlje, kažu na gradilištu, tek predstoji početkom novembra.

Mnogima na gradilištu ovo je prvi tunel >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u životu, zbog čega ne kriju svoju neimarsku radost. Tim pre što je ovo prvi tunel posle deceniju i po u Srbiji.

- Znali smo da su kolege iz 'Puteva' koje su kopale sa užičke strane negde blizu. Već smo im mogli čuti i glasove, ali kada je zapraštala prvo zemlja a onda i svetlost, stvarno smo bili presrećni. Lep je to osećaj, posle godinu i po dana savladali smo ovo brdo - kaže nam Dragan Bežanović (43), radnik 'Intermosta'.

Goran Radičević, upravnik gradnje u užičkim 'Putevima', kaže da je radost još veća kad se ima u vidu u kakvim okolnostima je tunel rađen. Prvo velike prolećne kiše izazvale su klizišta na samom gradilištu, a onda i zemljotres, koji je doveo do sleganja jednog dela tunela...

- Od juna prošle godine kopalo se samo sa jedne strane, a onda zbog neplaniranih stvari, koje su u ovom poslu uobičajene, u aprilu smo načeli brdo i iz drugog, užičkog pravca. Tunel je dug 436 metara, a probijanjem je završen samo deo posla, jer predstoje završni radovi u tunelu. Ali rokovi će biti ispoštovani, jer se u tunelu radi i zimi - kaže Radičević.

Kroz monašku tišinu u Ovčar Banji odjekuju i dalje teške mašine i povici radnika. Prema najavama, prvi automobili ovuda će proći početkom maja sledeće godine. Cela obilaznica oko Ovčar Banje duga je oko 1,6 kilometara, a pored tunela radi se i most dug 142 metra, koji je u završnoj fazi, i potporna konstrukcija dužine oko 170 metara. Na gradilištu je angažovano oko 120 radnika 'Puteva' i 'Intermosta'. Novom saobraćajnicom biće izbegnute dve crne tačke - stena ispod manastira Blagoveštenje i uzak most na ulazu u Ovčar Banju.

V. Trtović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.