Izvor: B92, 08.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krosland: OVK bila sredstvo SAD

Hag -- Džon Krosland izjavio je pred Haškim tribunalom da je međunarodna zajednica 1998-99. podržavala OVK.

Bivši britanski vojni ataše u Beogradu svedoči na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici bivših visokih zvaničnika optuženih za progon kosovskih Albanaca 1999. godine - Nikoli Šainoviću, tada potpredsedniku Vlade SRJ, i generalima Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ga unakrsno ispitivali branioci optuženih, Krosland je potvrdio da je "međunarodna zajednica podržavala OVK i oni su to znali".

"(Predsednik SAD) Bil Klinton, (državni sekretar) Madlen Olbrajt i (glavni pregovarač za Kosovo) Ričard Holbruk doneli su odluku da mora doći do promene režima u Srbiji i OVK je bila sredstvo da se to ostvari. Od tog trenutka, bez obzira na rezerve prema OVK koje smo mogli imati ja i drugi, to više nije bilo bitno. Stav koji je međunarodna zajednica zauzela u Rambujeu 1999. bio je u skladu s takvom politikom", rekao je Krosland.

On je rekao i da međunarodni zvaničnici nisu istraživali tvrdnje o zločinima OVK pod komandom Ramuša Haradinaja zato što su Haradinaja želeli na svojoj strani.

Svedok je predočio da je "u to vreme bilo jasno da su Ramuš Haradinaj i njegov brat Daut bili budući glavni i najvažniji igrači u području Peći, Prizrena, Dečana i Đakovice.

Krosland je naglasio da je braću Haradinaj u to vreme smatrao "kriminalcima" i da to mišljenje nije promenio. Britanski pukovnik će svedočiti protiv Haradinaja na suđenju koje počinje 5. marta, čulo se u sudnici.

Odgovarajući na pitanja branilaca, Krosland je ponovio da su državne snage Srbije i SRJ 1998. primenjivale preteranu silu protiv civilnih naselja na Kosovu, što je bilo kontraproduktivno i ojačalo je OVK koja je bila teroristička organizacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.